O privire prietenoasă înveselește inima, o veste bună întărește oasele.
Proverbele 15:30

Ascultă ediția audio aici.

La vârsta de 30 de ani a rămas singură. De curând își pierduse soțul într-un grav accident de mașină. Acasă o așteptau trei copii, dintre care cel mai mic abia împlinise o lună, iar la naștere, medicii i-au pus diagnosticul de sindrom Down.

Oricine citește această descriere își dă seama că stă în fața unui om pe care viața l-a încercat greu. Însă povestea nu se termină aici. Acul care a brodat narațiunea își schimbă brusc firul trist, iar prin norii grei și întunecați, câteva raze de lumină își fac loc și ajung pe chipul Ioanei. De aici povestea își schimbă drumul, iar ceea ce a stat la baza schimbării a fost chiar atitudinea cu care această mamă a întâmpinat toate problemele.

Zâmbește! Zâmbește! Zâmbește! Acesta a devenit refrenul fiecărei zile. Des­chide-ți chipul brăzdat de îngrijorări și zâmbește! Chiar și atunci când îți plânge întreaga ființă? Chiar și atunci! E atitudinea prin care întâmpini furtuna și ai să vezi cum norii cei mai apăsători și prevestitori de tunete și fulgere se vor risipi în cele patru zări ale lumii.

Așa își învăța Ioana copilele, așa învăța și ea să trăiască în fiecare zi. Iar pe chipul ei se citea pacea. Cuvintele izvorau dintr-un suflet greu încercat, dar care refuza să se lase doborât. Pentru că zâmbetul este semnul prin care cel lovit de necaz se reafirmă și se repoziționează în viață, căutând să găsească sens chiar și acolo unde cerul pare cuprins de noapte.

Zâmbește și ai să vezi că te ridici! Zâmbește și ai să vezi că prinzi puteri precum eroii din povești! Pentru că „un duh mâhnit”, spune înțeleptul, „usucă oasele, dar o inimă veselă este un bun leac”. Într-o altă interpretare, împăratul Solomon spune: „O privire prietenoasă înveselește inima, o veste bună întărește oasele.” Ori, după cum afirmam, zâmbetul are această putere divină de a îmbrăca orice prevestire rea într-o notă optimistă și plină de încredere. Zâmbetul aduce vești bune. Zâmbește deci chiar și atunci când inima îți plânge, astfel îi prevestești zilele senine ce vor urma dincolo de lacrimi. Zâmbește!

Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău! Tu ai zâmbit azi?

 

autor: Nicoleta Popa

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO