Vorbiți între voi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, și cântați și aduceți din toată inima laudă Domnului.
Efeseni 5:19

Ascultă ediția audio aici.

„Gata! E șapte și un sfert”, spune mama. „Haideți la altar!” strigă copiii. Fata cea mică mai ia o lingură de mâncare și, cu gura plină, vine să se așeze pe scăunel, în careu. Unul dintre copii propune cântarea 222. Tata dă tonul și începe altarul. Se cântă cu vocea, dar și cu capul și cu mâna. E bucurie! Dacă e timp, se mai cântă o cântare. Apoi, tata deschide Biblia. Citește textul și toți îl repetă în cor, ca să-l memoreze. După care se pleacă pe genunchi în jurul taburetului mare din sufragerie ce ține loc de altar. Unul se roagă pentru toți. E cu rândul. Abia s-a rostit „Amin”, că fata mare zice: „Cine iubește pe Isus să ridice mâna sus!” Și măcar că se tot ridică mâna de ani de zile, de fiecare dată parcă este ceva nou…

Înțeleg: Biblia, rugăciunea, dar de ce și cântecul? Ce lucru deosebit ar putea aduce el? Ne place să-l ascultăm. Dar ca să-l cântăm? În cultura românească nu pare prea demn… S-o facă lăutarii!

Un citat inspirat mi-a atras atenția: „Isus deseori Își exprima bucuria inimii cântând psalmi și melodii cerești. El întreținea legătura cu cerul prin cântec. Imnurile Sale păreau că izgonesc pe îngerii cei răi și umpleau locul cu mireasmă” (Viața lui Iisus, p. 73). Oare ce secret ascund misterioasele structuri sonore?

Muzica celor șapte sunete ale gamei este darul Creației; e limbajul care vor­bește sufletului. Să nu te mire: muzica este un fenomen fizic ce produce un mesaj obiectiv, chiar dacă se percepe subiectiv. Frecvențele melodiei și armoniei au un impact puternic asupra minții și a trupului întreg. Vorbesc despre muzica autentică, nu despre nebunia zgomotelor și a motivelor repetitive. Un studiu din New Scientist a constatat că ascultarea muzicii clasice, în special Mozart, crește exprimarea genelor din hipocamp care modulează factorul neuronal al creșterii, al învățării și al memoriei. Cu alte cuvinte, creierul produce substanțe ca răspuns la stimulul muzicii lui Mozart. Iar efectele pozitive sunt cu duiumul.

Tu cânți? N-ai cu cine? Pune CD-ul cu imnuri creștine și… începe cu altarul!

 

autor: Lucian Cristescu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO