Dar cel ales la suflet face planuri alese și stăruie în planurile lui alese.
Isaia 32:8 

Ascultă ediția audio aici.

Reușita în viață depinde de buna utilizare a resurselor date de Dumnezeu. Puțini consideră sănătatea și timpul talanți dăruiți de Dumnezeu.

Bioritmul leagă acești doi talanți. Acesta determină fluctuația somn/veghe în corpul nostru zilnic. Bioritmul nostru intern este dictat de secreția internă a hormonilor responsabili de starea noastră de bună funcționare în fiecare moment al zilei: de a fi energici, de a reacționa bine la stimulii exteriori.

Glanda pineală face să funcționeze ciclul zi/noapte prin secreția sa de melatonină. Este o relație bidirecțională între ritmul somn/veghe dat de secreția de melatonină și activitatea cotidiană.

O expunere zilnică la lumina puternică a soarelui, cu somn de noapte în întuneric va determina o secreție normală de melatonină, un somn bun cu un corp odihnit, energic a doua zi. A fost demonstrat pe animale de laborator că nerespectarea acestui ritm circadian de activitate/repaus favorizează, între alte tulburări, creșterea tumorală. Mersul la culcare la orele opt sau nouă seara, în întuneric, va face să apară o bună secreție de melatonină.

Între orele patru și nouă de dimineață, secreția de melatonină scade brusc, până la întrerupere. Este etapa când are loc trezirea.

De la nouă la douăsprezece dimineața, este starea de alertă maximă a corpului, în care avem maximum de cortizol, care ne pregătește pentru a fi gata de a reține, de a fi cei mai productivi în stare de alertă maximă.

Urmează etapa de digestie – orele 12-15 după-amiaza –, în care alimentația, mai ales cea bogată în carbohidrați, determină o stare de somnolență, cu o alertă diminuată și creșterea numărului de accidente în trafic.

Între orele 13 și 18, capacitatea pulmonară, cardiacă și creșterea temperaturii sunt favorabile mișcării fizice cu transpirație, activitatea musculară fiind cu 6% mai crescută decât în restul zilei.

Orele 18–21 seara sunt momentul gândirii intuitive.

Vă propun ca de azi să ne organizăm bine ziua, respectând bioritmul pus de Dumnezeu în noi!

autor: Adriana Dinu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO