Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.
Exodul 20:17

Ascultă ediția audio aici.

Este ultima poruncă din cele zece și ultima în care se face referire la familie. Porunca a zecea este o invitație la mulțumire. Atunci când ne cere să nu poftim ce nu este al nostru, Dumnezeu ne spune de fapt să fim recunoscători pentru ce avem, fie că e vorba de lucrurile noastre, fie că e vorba de persoanele de lângă noi.

Faptul de a compara mereu ceea ce ne lipsește cu ceea ce pare că alții au din belșug nu ne sporește bucuria sau împlinirea, ci ne face mai triști și mai anxioși. Chiar dacă porunca pomenește doar casa, robii, boul, măgarul și soția aproapelui între ceea ce poate fi poftit, cu siguranță sunt incluși aici și copiii.

Nu ai avut niciodată simțământul că de multe ori copiii celorlalți sunt mai cuminți, dorm mai liniștiți, mănâncă mai sănătos, iau note mai bune la școală și reușesc mai ușor în viață decât ai tăi, deși ai făcut pentru ei mult mai mult decât oricare dintre cunoscuții merituoși?

Privind mereu la copiii altora și lăudându-i constant în fața copiilor noștri, nu rezolvăm problemele din viața lor, ci, dimpotrivă, îi ajutăm să aibă despre ei înșiși o imagine deformată.

Respectarea poruncii a zecea începe cu mulțumirea. Iar lecția mulțumirii este una dintre cele mai prețioase pe care o pot învăța copiii noștri din timpul petrecut împreună. Mai mult chiar, mulțumirea este legea Cerului, și cei ce vor să fie acolo trebuie să o învețe încă de aici. Scriptura este foarte clară în privința aceasta: „Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile” (1 Tesaloniceni 5:18). Iar această mulțumire trebuie să înceapă cu cei dragi.

Ia-ți timp să Îi mulțumești astăzi lui Dumnezeu pentru părinții tăi, pentru partenerul de viață și pentru copiii tăi! Spune-le cât sunt de prețioși pentru tine, apoi continuă în fiecare zi! Fă o sărbătoare de recunoștință din fiecare zi petrecută împreună, și vei vedea că cerul începe să fie mai senin și viața mai frumoasă! Nu uita că Dumnezeu ne dă cele mai bune daruri! Mulțumește-I în fiecare zi!

Doamne, ajută-ne să fim mulțumitori și fericiți pentru tot ce primim de la Tine!

Spune-le astăzi celor dragi cât ești de fericit că Dumnezeu v-a adus împreună!

autor: Adrian Neagu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO