Isaac iubea pe Esau, pentru că mânca din vânatul lui; Rebeca însă iubea mai mult pe Iacov.
Geneza 25:28

Ascultă ediția audio aici.

Familia lui Isaac oglindește una dintre realitățile pe care adesea le trăim în familiile noastre, mai ales cele care au copii. Preferințele, gusturile, sentimentele îndreptate în mod diferențiat, pe criterii subiective, nu pot aduce decât frustrări, înstrăinări și suferințe.

Isaac îl iubea pe Esau, știind că el este întâiul născut, care ar trebui să moștenească acest drept, de care, de altfel, fiul cel mare nu era deloc interesat (Ellen G. White, Patriarhi și profeți, p. 177). Iacov își dorea acest privilegiu, dar nu vedea clar posibilitatea obținerii lui.

Faptul că Isaac și Rebeca aveau preferințe diferite nu a slăbit coeziunea relației dintre cei doi. Însă divergențele au degenerat în acțiuni care au dus, în final, la scindarea familiei, iar situația lor ne oferă o lecție importantă.

Trăim într-o lume în care libertatea de opinie și de acțiune a membrilor aceleiași familii este considerată un drept fundamental. Dar acceptarea autentică presupune iubire, renunțare la dorințele proprii, compromis cu ceea ce sunt convins că mi se cuvine și, mai ales, disponibilitatea de a cultiva bunătatea și accepta pierderea. Ea implică și respectul reciproc, buna-cuviință și preocuparea reală pentru binele celuilalt.

„Orice neglijare a bunătății și amabilității din partea fratelui față de frate, orice neglijare a cuvintelor bune, încurajatoare, în cercul familiei, părinții față de copii și copiii față de părinți sunt o confirmare a unor obiceiuri care denotă lipsa unui caracter asemenea lui Hristos. Însă, dacă aceste lucruri mici sunt împlinite, ele devin lucruri mari. … Ele se transformă, în viață, într-o mireasmă dulce care se înalță către Dumnezeu ca tămâia sfântă” (Căminul adventist, p. 427).

Încearcă să nu respingi nicio opinie, propunere sau dorință în limitele principialității creștine. Dacă nu o poți accepta, roagă-te ca Dumnezeu să rezolve situația potrivit planului Său. Bucură-te să-i accepți pe cei din jurul tău, și vei avea binecuvântare!

autor: Iosif Suciu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO