Și mulți leproși erau în Israel pe vremea prorocului Elisei, și totuși niciunul din ei n-a fost curățit, afară de Naaman, Sirianul.
Luca 4:27

Ascultă ediția audio aici.

Naaman era comandantul armatei siriene, care învinsese armata lui Israel. Printre prizonieri se afla și o fetiță, care a ajuns servitoarea soției lui Naaman – departe de casă, neavând niciun contact cu părinții ei în agonie. Dar ei o educaseră bine. 

Naaman s-a îmbolnăvit de lepră, dar, aflat în grațiile împăratului, și-a păstrat postul de comandant. În același timp, el era și suficient de modest încât să accepte sfaturi de la servitori. Așa că fetița i-a spus, prin intermediul soției lui, despre existența profetului Elisei. Ea și-ar fi putut spune: „Așa îi trebuie”, dar inima ei era plină de iubirea lui Dumnezeu și știa că binecuvântările divine nu erau limitate la Israel. 

Neștiind unde ar putea-o folosi Dumnezeu pe fiica lor, părinții o învățaseră să iubească, să aibă încredere și să fie ascultătoare de ei și de Dumnezeu. Dar mai ales o învățaseră că nimic nu e imposibil la Dumnezeu. O pregătiseră bine. Mărturia ei a ajuns la împăratul Ben-Hadad I, care i-a încredințat lui Naaman o scrisoare pentru regele israelit, probabil Ioram, fiul lui Ahab. În plus, Naaman s-a dotat și cu echivalentul în aur și argint a șase milioane de dolari, ceea ce arată cât de intens își dorea vindecarea.

Credința fetiței a inspirat credința lui Naaman și pe cea a lui Ben-Hadad, credință care îi lipsea însă cu desăvârșire regelui din Israel. Acesta a presupus că în spatele vizitei sunt motive malefice și s-a înfuriat. Dar Elisei a prins de veste și și-a trimis slujitorul cu indicația ca Naaman să se scalde în Iordan de șapte ori. În acest punct, credința lui Naaman s-a cam clătinat, dar, din nou, le-a dat ascultare slujitorilor și s-a umilit – apoi s-a vindecat. Întors la Elisei, Naaman avea să afirme: „Acum știu că nu există alt Dumnezeu pe lumea asta decât în Israel.” 

Această fetiță a generat un lanț de evenimente care au culminat cu vindecarea lui Naaman și cu faptul că cei mai înalți conducători sirieni au luat cunoștință despre Dumnezeu. Așadar, dacă le imprimăm copiilor în minte misiunea răspândirii Evangheliei, nici nu ne dăm seama cât de departe va ajunge influența lor.

Părinte ceresc, care ai promis să ne îndrumi pe noi, toți părinții pământeni, ajută-ne să Te reprezentăm adecvat în fața copiilor, să-i învățăm de timpuriu să urmeze principiile Tale și Te rugăm să îi conduci la o relație personală cu Tine! 

autor: Madeline Steele Johnson

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO