Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, și mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credință și este mai rău decât un necredincios.
1 Timotei 5:8

Ascultă ediția audio aici.

Auzim destul de des afirmația: „Vreau să petrec timp alături de copil, dar când?” Găsirea unui echilibru între viața de familie și carieră reprezintă o adevărată provocare. Zilele petrecute alături de copil par uneori extrem de lungi, dar acestea zboară destul de repede și fiecare clipă este o ocazie de a crea amintiri prețioase. Psihologul Michael Thompson spune: „Momentele speciale cu copiii noștri apar atunci când ne așteptăm cel mai puțin.” La cumpărături, în parc, în timpul treburilor casnice – oriunde și oricând. Pentru o creștere și o dezvoltare armonioasă, copilul are nevoie de îndrumare la fiecare pas, din partea unor părinți capabili să răspundă și să se dedice nevoilor lor. Ellen White spune: „Părinți, amintiți-vă că educația copiilor voștri din primii lor ani v-a fost încredințată ca o răspundere sacră. Acești lăstari tineri trebuie să fie instruiți cu gingășie ca să poată fi transplantați în grădina Domnului. Educația în cămin nu trebuie neglijată cu niciun chip. Cei care o neglijează neglijează de fapt o datorie religioasă.”

Uneori, părinții au tendința să compenseze lipsa timpului petrecut alături de cei mici oferindu-le daruri scumpe sau trecând cu vederea izbucnirile și greșelile de comportament, însă, din păcate, acestea nu pot înlocui afecțiunea și dăruirea. Copilul are nevoie în fiecare zi să fie ascultat, încurajat și îndrumat.

Copiii simt nevoia să li se ofere exclusivitate și atenție. Dacă în timp ce vorbim cu cel mic urmărim și o emisiune TV, copilul se va simți lipsit de importanță. Iar atunci când primește replici precum: „M-ai mai întrebat asta de o sută de ori!” sau: „Lasă-mă acum, am treabă!”, cel mic se va simți respins.

Tu ești cel mai prețios dar pentru copiii tăi. De aceea, Dumnezeu îți cere să li te oferi și să petreci cât mai mult timp cu ei!

autor: Larisa Racu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO