Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.
Efeseni 6:4

Ascultă ediția audio aici.

Crezi că Dumnezeu a lăsat în Biblie acest sfat pentru a ne reaminti că nu avem întotdeauna dreptate? Prin urmare, am putea să le cităm copiilor noștri anumite versete din Biblie despre parenting: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău” (Exodul 20:12). „Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului” (Coloseni 3:20). „Ascultă, fiule, învățătura tatălui tău și nu lepăda îndrumările mamei tale” (Proverbele 1:8).

Citatul meu preferat pe care li-l adresez copiilor noștri mai mari este: „Poate că nu-ți place această regulă, dar trebuie să o urmezi.” Dacă mai comentează, adaug: „Când o să ai 18 ani, o să poți trăi pe cont propriu și după regulile tale. Bineînțeles, aș prefera să fii la facultate, dar asta este alegerea ta.” Frază la care copiii își dau ochii peste cap și pleacă. Da, au auzit-o de câteva ori.

Să ne reamintim că este nevoie de două persoane pentru a stârni o ceartă. Dacă copilul tău vrea să te contrazică cu vreun lucru (ceea ce pentru unii reprezintă activitatea lor preferată), ar fi bine să nu le răspunzi. Dacă regula este deja stabilită, pur și simplu pleacă. Dacă copilul te urmărește, se agață de tine și are un acces de furie (da, am trecut și prin asta), coboară pur și simplu la nivelul lui, privește-l în ochi și spune-i: „Nu am de gând să negociez cu tine mai departe. Dacă vei continua cu acest comportament, vei avea nevoie de disciplinare.” Dacă faci asta în mod constant, copilul va învăța că te ții de cuvânt și nu glumești cu ceea ce spui.

Cei mai mulți copii dețin un dar uimitor: știu să te scoată din sărite. Cheia este să nu-i lași să te scoată din sărite. Acest lucru necesită multă rugăciune, respirații adânci sau uneori ascunsul în debara. În mijlocul problemelor, doar adu-ți aminte textul din Proverbele 22:6 – „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”

Doamne, Te rog, oferă-mi răbdare să rezolv problemele cu copiii în momentele dificile! Îi iubesc foarte mult, dar uneori îmi pot genera multă frustrare. Ajută-mă să nu-i exasperez, ci să-i învăț căile Tale!

autor: Tamara Michalenko Terry

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO