Izgonește pe roaba aceasta și pe fiul ei, căci fiul roabei acesteia nu va moșteni împreună cu fiul meu, cu Isaac.
Geneza 21:10

Ascultă ediția audio aici.

Când s-a născut Isaac, Sara a început să se gândească la educația copilului ei. Ea a văzut în Ismael un obstacol în procesul formării lui Isaac și i-a cerut lui Avraam să-i izgonească din familie pe el și pe mama sa. Cu toate că, la prima vedere, solicitarea Sarei părea ilogică și lipsită de milă, ea era esențială pentru educația lui Isaac, care urma să intre într-un legământ special cu Dumnezeu.

Atât de important era acest moment, încât Dumnezeu a intervenit pentru ca nu cumva, din motive sentimentale, Avraam să respingă propunerea Sarei. Dumnezeu a vrut ca acest lucru să se realizeze și să fie scris în Biblie ca o lecție pentru părinții care doresc o educație aleasă pentru copiii lor.

În cererea Sarei descoperim un principiu esențial pentru educația creștină: Ea a solicitat separarea fiului ei de influențele negative care ar fi putut să-i afecteze credința în Dumnezeu. Ismael, în vârstă de 14 ani, învățase de la mama lui o atitudine disprețuitoare (Geneza 16:5; 21:9). Dacă Isaac ar fi crescut zi de zi în compania lui, fie ar fi învățat disprețul, ceea ce ar fi fost fatal pentru credința lui, fie ar fi fost copleșit emoțional de atitudinea disprețuitoare a lui Ismael, dezvoltându-și o imagine de sine negativă, care l-ar fi stânjenit mult în lupta credinței.

Acest principiu a stat la baza înființării școlilor adventiste. Prin viziunile lui Ellen White, Dumnezeu a încurajat înființarea de școli în cadrul bisericii tocmai pentru a-i feri pe copii de influențele seculare în perioada formării caracterului și a personalității lor.

Isaac s-a născut datorită credinței lui Avraam, dar a fost educat bine datorită viziunii și curajului Sarei de a-și separa copilul de influențele negative.

Pentru că ne iubim copiii, haideți să urmăm exemplul Sarei, iar Dumnezeu ne va sprijini când vom întâmpina obstacole.

autor: Daniel Delcea

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO