„Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.” (Iacov 1:19)

Ascultă ediția audio aici.

Am ascultat o întâmplare povestită de un mare evanghelist despre o femeie care a învățat să aplice „principiul bananei” în relația cu fiica sa adolescentă. Ori de câte ori începeau să stea de vorbă, mama observa că fiica ei devenea tăcută și nu voia să spună ce avea pe suflet.

Într-o zi, femeia a luat o banană din bucătărie, s-a așezat lângă fiica ei și i-a pus o întrebare. În timp ce fata răspundea, mama a desfăcut banana și a luat o gură din ea. După ce a mestecat bine, i-a mai pus o întrebare și a mai luat o gură de banană. A procedat în felul acesta toată seara. Atunci a descoperit că fiica ei i-a vorbit deschis despre multe lucruri.

Ce se întâmplase? Mama a vrut să se asigure că avea să asculte după fiecare întrebare pe care o punea. Nu s-a grăbit să comenteze sau să critice în timp ce fiica ei îi răspundea. „Principiul bananei” înseamnă să îți iei timp să asculți. Cei mai mulți se gândesc numai la ei înșiși. Preocuparea lor este mai mult să spună ce gândesc decât să asculte cu atenție răspunsul.

Când eram copil, un vecin îmi spunea că de aceea avem două urechi și o singură gură – ca să ascultăm dublu decât vorbim.

Una dintre bătăliile adulților este legată de ascultare și vorbire. Esența creștinismului este preocuparea pentru ceilalți. De aceea, nu poți afla ce este în sufletul cuiva dacă vorbești tot timpul. Dragostea le oferă altora libertatea de a-și împărtăși gândurile și sentimentele cele mai intime.

Nu poți iubi dacă nu cunoști și nu poți cunoaște dacă nu îți iei timp să asculți. Așadar, du-te, ia o banană, desfă-o de coajă, pune o întrebare și apoi ia o gură din banană! Ascultă cu toată inima și cu amândouă urechile!

Doamne, dă-ne dragostea de a-i asculta pe semenii noștri fără să îi judecăm și fără să îi criticăm!

Provocare:

Pune-ți astăzi deoparte un timp în care să asculți pe cineva fără să critici sau să spui povestea ta grozavă!

Daniel Oncea
Conferința Muntenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO