„Isus a văzut că a răspuns cu pricepere și i-a zis: «Tu nu ești departe de Împărăția lui Dumnezeu.»” (Marcu 12:34)

Ascultă ediția audio aici.

Am descoperit în urmă cu câțiva ani că poți învăța lecții prețioase dacă schimbi modul de formulare a unui principiu sau a unui text. De pildă, textul din Ezechiel 20:20: „Sfințiți Sabatele Mele, căci ele sunt un semn între Mine și voi, ca să știți că eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!”, așezat într-o formă negativă, îmi poate zdruncina puternic liniștea spirituală dată de propria nepăsare: „Nu sfințiți Sabatele mele și ele rămân un semn între Mine și voi, ca să știți că Eu nu sunt Dumnezeul vostru!”

Îmi place mult aprecierea din textul de astăzi adresată cărturarului interesat de răspunsul lui Isus: „Tu nu ești departe de Împărăția lui Dumnezeu.” Dar cum ar suna această apreciere într-o formă pozitivă? Iată câteva variante: „Tu ești aproape de Împărăția lui Dumnezeu”, „Mai ai un pic până în Împărăția lui Dumnezeu”, „Ai parcurs un drum lung în călătoria ta spre Împărăția lui Dumnezeu”. Învăț astfel un principiu important – că este bine să apreciezi creșterea, progresul celuilalt.

Sunt două moduri în care ne putem raporta la un copil sau un tânăr care a avut un punct în programul de la biserică – un cântec, o poezie, un scurt mesaj spiritual sau orice altceva. O variantă este aceea de a puncta greșelile, de multe ori inerente. Altă variantă este aceea de a observa și de a aprecia progresul făcut. Care variantă este mai bună? Răspunsul se găsește chiar în cuvintele lui Isus.

Există pericolul ca unele aprecieri să nu aibă acoperire în realitate, ceea ce face ca ele să fie lipsite de forță. Aceste aprecieri trebuie abandonate. Dar dacă sunt schimbări pozitive produse în viața copiilor și a tinerilor noștri, de ce n-ar fi evidențiate? De fiecare dată când le arătăm copiilor și tinerilor care este ținta pe care trebuie să o atingă, ar trebui să le amintim și de victoriile obținute.

Doamne, ajută-mă să văd cum cresc copiii Tăi!

Provocare:

Folosește mai degrabă aprecieri autentice, care să evidențieze progresul, decât cuvinte ce seamănă a laudă!

Iulian Condrachi
Conferința Moldova

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO