„Oricine crede în El nu va fi dat de rușine.” (Romani 10:11)

Ascultă ediția audio aici.

În Epistola lui Pavel către Filimon facem cunoștință cu trei prieteni:

‒ Filimon, un creștin al bisericii primare, om evlavios, darnic, bun gospodar și în a cărui casă se întâlneau credincioșii la închinare;

‒ Pavel, apostolul misionar, aflat în lanțuri pentru credință;

‒ Onisim, un tânăr slujitor al lui Filimon care fuge de la stăpânul său după ce, se pare, l-a înșelat.

În timpul pribegiei lui, Onisim se întâlnește cu Pavel. Află adevărul mântuirii, se predă lui Hristos și viața îi este schimbată. Apoi dorește să-și repare vechile greșeli, să își ceară iertare și să se împace cu stăpânul său, Filimon.

Pavel îl trimite pe Onisim înapoi la stăpânul său, Filimon, însoțit de această scrisoare. În ea, apostolul pune o vorbă bună pentru tânăr, îl recomandă și chiar este dispus să plătească el însuși prejudiciul făcut.

Fiecare decizie și faptă a noastră pot răni sau dezamăgi pe cineva. Relațiile se pot strica foarte ușor. Însă frumusețea mesajului Evangheliei este tocmai această minune a iertării, a refacerii. Și aceasta este însoțită de repararea daunelor produse, înapoierea datoriilor și restituirea lucrurilor furate.

Onisim nu are cu ce plăti, iar Pavel e dispus să facă asta în locul lui. Poate întoarcerea acasă îi provoacă teamă, dar Evanghelia îl conduce pe acest drum al împăcării.

Pleacă având încredere în Dumnezeu, în scrisoarea de la Pavel către stăpânul său și – cel mai important lucru – în hotărârea sinceră de a nu mai dezamăgi pe nimeni. Nici pe Dumnezeu, Cel pe care tocmai L-a cunoscut și care face imposibilul să îi refacă viața, nici pe Pavel, care pune o vorbă bună și garantează pentru el, nici pe Filimon, în față căruia nici viața nu îi mai este un drept.

Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea putere să ceri iertare și să repari dezamăgirile și rănile pe care le-ai produs altora!

Provocare:

Nu dezamăgi astăzi pe nimeni: nici pe Dumnezeu, nici pe prieteni! Nici chiar pe tine însuți! Și să știi că Dumnezeu este Cel care nu te va dezamăgi niciodată!

Dragoș Apostol
Conferința Moldova

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO