„Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neținându-le în socoteală păcatele lor.” (2 Corinteni 5:19)

Ascultă ediția audio aici.

Cu siguranță că fiecare dintre noi a greșit cel puțin o dată în procesul maturizării. Un proverb românesc spune: „Doar cine nu muncește nu greșește”, iar Biblia afirmă cu convingere: „Nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar” (Romani 3:10). Cu toate acestea, atunci când cineva de lângă noi greșește, de cele mai multe ori valul criticii se pornește din senin, ca o furtună năprasnică. Orice om, dar mai ales tinerii, resimte acest tsunami al acuzelor foarte puternic și ajunge aproape de colaps spiritual.

În pilda fiului risipitor, Isus le propune fraților mai mari – aceia care par a avea o viață ordonată – o nouă abordare a fraților mai mici. Fiul risipitor nu înseamnă pierdut, ci nesăbuit, nesocotit de cheltuitor. Iar termenul acesta se potrivește la fel de bine și pentru descrierea Tatălui, fiindcă Tatăl a refuzat să socotească sau să țină seama de păcatul fiului celui mic sau să-i ceară banii înapoi, ceea ce a fost foarte deranjant pentru fiul cel mare și pentru comunitatea locală. Isus ni-L descoperă pe Dumnezeu ca Tatăl marii generozități, care este literalmente risipitor pentru noi, copiii Lui cei răzvrătiți. Astfel dar, Domnul ne propune tuturor să lăsăm din mână pietrele amenințătoare și să ne sacrificăm, făcând risipă de dragoste, iertare și înțelegere pentru a-i câștiga pe fiii risipitori, dar nu pierduți, care umblă în derivă, în căutarea a ceva care să le umple inima.

Munca celui care este împreună-lucrător cu Hristos poate fi asemănată cu a celui care restaurează opere de artă. Este nevoie de mult sacrificiu, de o gândire limpede, eliberată de sub ghearele reproșului, și de o inimă răbdătoare și plină de iertare pentru a scoate din foc tineri și tinere aflați la răscrucea vieții.

A învățat fiul cel mare lecția? Isus nu ne spune finalul parabolei, lăsându-ne pe noi să o finalizăm. Dacă vom învăța lecția înțelegerii și a acceptării, a cheltuirii totale pentru fiii risipitori, vom putea intra să ne bucurăm la ospățul Tatălui.

Roagă-te azi pentru unul dintre fiii risipitori din biserica ta!

Provocare:

Fă un plan prin care să îți manifești iubirea față de un tânăr care rătăcește departe de Dumnezeu!

Beniamin Claudiu Sisu
Conferința Oltenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO