Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (III)


„Fiule, dă-Mi inima ta și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele!” (Proverbele 23:26)

Ascultă ediția audio aici.

Alături de Jonathan Edwards, unul dintre cei mai cunoscuți predicatori din perioada primei redeșteptări religioase din SUA (secolul al XVIII-lea) a fost George Whitefield (1714–1770). Devotamentul în slujire și predicare al acestuia a motivat mulțimi de oameni să participe la adunările religioase și să accepte nevoia de schimbare.

George Whitefield a rămas fără tată la vârsta de 2 ani, dar mama a reușit să facă față solicitărilor celor șapte copii ai ei. La vârsta de 15 ani, George a renunțat la școală pentru a-și ajuta familia, iar la 18 ani s-a dedicat studiului Sfintelor Scripturi. Interesul său față de această carte a crescut atât de mult, încât la doar 21 de ani a devenit un fel de Ioan Gură de Aur al predicării Sfintelor Scripturi. Cu toate că ținea nouă predici pe săptămână, interesul oamenilor pentru predicile sale era atât de mare, încât îl ascultau cu miile.

La vârsta de 23 de ani, a considerat că Dumnezeu îl trimite în America pentru a lua parte la marea redeșteptare spirituală din coloniile americane. Cu toate că slujirea lui în America s-a desfășurat pe o perioadă de numai cinci luni, la întoarcerea în țara natală a constatat că a rămas fără biserică în care să predice, așa că a început să predice în aer liber. Dumnezeu l-a înzestrat pe acest propovăduitor cu o voce impresionant de puternică, astfel încât putea vorbi și în fața unui public de douăzeci sau chiar treizeci de mii de ascultători. Faima tânărului predicator a crescut atât de mult, încât chiar și deistul Benjamin Franklin i-a devenit prieten și i-a ascultat adesea cuvântările.

În loc de concluzie, voi reda una dintre zicerile lui Whitefield: „Îmi dau seama că toate îngrijorările sunt alimentate de propriile mele alegeri, de aceea îmi doresc să vreau doar voia Domnului.”

Roagă-te lui Dumnezeu să dea un spirit misionar bisericii din care faci parte!

Provocare:

Fă cadou o Biblie unui copil sau unui tânăr neadventist cu posibilități financiare reduse!

Nicu Mărie
Conferința Transilvania de Sud

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO