„Fiule, nu disprețui mustrarea Domnului și nu te mâhni de pedepsele Lui! Căci Domnul mustră pe cine iubește, ca un părinte pe copilul pe care-l iubește!” (Proverbele 3:11,12)

Ascultă ediția audio aici.

Nu este nicio îndoială! Cele mai bune metode pentru educarea oamenilor sunt cele folosite de Dumnezeu. Ar trebui să privim mai des în Scriptură la sfaturile și exemplele oferite de El, pentru a învăța. Despre împăratul David cunoaștem foarte multe lucruri frumoase. A fost cel mai bun împărat al Israelului. Este totuși un lucru foarte important în care David a eșuat: familia. Copiii lui David nu au primit cea mai bună educație. Biblia ne spune că David nu-l mustrase niciodată pe Adonia (1 Împărați 1:6). Probabil că la fel procedase și cu Absalom, care a vrut să-și ucidă tatăl pentru a-i lua locul ca împărat. Acest model de educație a dus familia la dezastru.

Nu cumva și astăzi se întâmplă la fel în multe familii? Este posibil ca părinții să își urmărească interesele lor și să-și neglijeze copiii. Familia nu mai este o prioritate decât teoretic, pentru că alte lucruri „importante” i-au luat locul. Apoi, acest mod de viață este numit pe nedrept dragoste. Mulți părinți ajung să spună că dragostea exclude disciplina sau mustrarea. Versetul de astăzi ne oferă motivul din spatele disciplinei: iubirea. Dumnezeu ne disciplinează tocmai pentru că ne iubește, iar părintele urmează exemplul Lui.

Atunci când vrei să îți disciplinezi copilul, caută să analizezi mai întâi motivul pentru care o faci! Ești prea supărat, ești nervos sau o faci din dragoste pentru el? Roagă-te lui Dumnezeu să te învețe și ca, atunci când acționezi, copilul să înțeleagă dragostea ta și a Domnului!

O disciplină corectă va fi binecuvântată de Dumnezeu. Ar trebui să ne amintim cuvintele Domnului Hristos, care ne spunea că fără El nu putem face nimic. Cerul va coopera cu părinții care nu vor neglija această datorie pentru ca aceste făpturi firave să fie sub influența bună a lucrării Duhului Sfânt. Pentru aceasta este nevoie ca mai întâi fiecare părinte să se supună lucrării Duhului Sfânt pentru ca prin ei, pe un ton liniștit al vocii, să se audă cuvintele plăcute ale Marelui Educator.

Doamne, eu și familia mea vrem să fim ai Tăi!

Provocare:

Reconsacră-te astăzi lui Dumnezeu și cere-I puterea să-ți conduci familia mai aproape de Cer!

Alexandru Ciurea
Conferința Muntenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO