„Încolo, toți să fiți cu aceleași gânduri, simțind cu alții, iubind ca frații, miloși, smeriți.” (1 Petru 3:8)

Ascultă ediția audio aici.

Într-o zi, în spital s-a produs o mare vânzoleală. Venise în vizită regina Maria. A mers din salon în salon, iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare rănit în parte. După un sistem al ei, avea în mâna stângă o hârtie cât o carte poștală pe care notase detalii despre fiecare – dacă era căsătorit, dacă soția sa era în Moldova sau în Muntenia sau dacă avea copii. Rămâneau toți uimiți că le știa numele și uneori avea și vești de la familiile lor” (Dan Dimăncescu, „Proba de foc. O țară și un ofițer își dau majoratul pe frontul românesc al Primului Război Mondial”, în National Geographic, decembrie 2008, p. 56).

Umanitatea reginei s-a evidențiat și mai mult în contrast cu ororile războiului. Ea obișnuia să viziteze aproape în fiecare zi spitalele de campanie, oferindu-le bolnavilor mângâiere, uneori fructe, ceai, bomboane sau chiar flori, devenind astfel un simbol al devotamentului și al milei. Prezența ei acolo și informațiile despre soldați pe care ea le nota cu deplină seriozitate reprezentau sursa de speranță pentru acești nefericiți care, din cauza agoniei, căutau alinare în orice încurajare și veste nouă. Interacțiunea reginei cu suferinzii își avea originea în capacitatea sa de a empatiza cu ei și în simțul datoriei față de țară.

Regina Maria a fost văzută ca un mesager ceresc venit să aline suferința provocată de război.

Cu mii de ani în urmă, oamenilor din toată lumea li s-a trimis un Rege care să le aline durerea fizică și sufletească prin adevăr, iubire, smerenie și empatie. El interacționează zilnic cu noi prin Cuvânt, rugăciune sau cânt, dar nu în ultimul rând prin oameni. O persoană smerită își atribuie o poziție umilă în comparație cu alții, îi prețuiește pe oameni mai mult decât pe sine și e gata să le ofere sprijinul său celorlalți. În fața lui Dumnezeu suntem egali, indiferent de rang, vârstă sau profesie.

Provocare:

Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

Rebeca Jercău
Conferința Oltenia

 

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO