Ahaz: părintele care „își trece copilul prin foc”


„[Ahaz] n-a făcut ce este plăcut înaintea Domnului Dumnezeului său, cum făcuse tatăl său David. Ci a umblat în calea împăraților lui Israel și chiar a trecut pe fiul său prin foc, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.” (2 Împărați 16:2,3)

Ascultă ediția audio aici.

Istoria îl reține pe Ahaz drept regele care a făcut din Regatul Iuda vasalul Asiriei. Tot el a preluat și a instalat modelul de închinare asirian, oprind practic, la nivel oficial, închinarea la Iehova în regatul său.

Totuși, cel dintâi aspect pe care Biblia îl înfierează în dreptul acestui rege nedemn are de-a face cu familia sa: și-a trecut fiul prin foc, adică l-a jertfit zeilor păgâni. Un episod oribil, revoltător, mai ales în dreptul liderului poporului lui Dumnezeu!

Se evidențiază încă o dată o realitate cumplită: nu există limită a decăderii unui om care, deși cunoaște lumina adevărului, o disprețuiește și o respinge.

E oare posibil ca, deși aparținem nominal poporului lui Dumnezeu, să intrăm în declin spiritual și să comitem fapte cumplit de vinovate față de propriii noștri copii? Nu că vreunul dintre părinții creștini de astăzi și-ar trece, la propriu, copilul prin foc, dar ce facem, de fapt, când ne abandonăm copiii în brațele device-urilor care îi leagă de atât de multe influențe morale corupte prin internet, prin jocurile, muzica și filmele pe care ei le consumă nefiltrat? Ce li se întâmplă atunci când îi abandonăm unui anturaj lipsit de valori, fie în mediul virtual, pe rețelele de socializare, fie în „gașca” din cartier? Ce le facem copiilor noștri când, scuzându-ne iresponsabil și superficial, nici măcar nu ne mai sinchisim să îi ducem la biserică la Școala de Sabat pentru copii, la grupele de Licurici sau de Exploratori, deși ei și-ar dori aceasta?

Când nu ne achităm de responsabilitățile spirituale care ne revin față de ei, nu facem altceva decât să ne „trecem copiii prin foc” într-o manieră vinovată!

Ferește-ne, Doamne, să fim pricini de păcătuire pentru copiii noștri!

Provocare:

Investește în transformarea spirituală a copilului tău!

Narcis Ardelean
Conferința Banat


Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO