În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine şi eu, faţă de lume! (Galateni 6:14)

Ascultă ediția audio aici.

Islamul este astăzi una dintre cele mai importante religii ale lumii. Deși pare ciudat pentru musulmani, Isus are un loc important în Coran, cartea lor sfântă.

Din cele 114 capitole în care este împărțit, 15 vorbesc despre Isus și 93 de versete Îi sunt consacrate. În linii mari, Coranul Îl ridică pe Isus la un nivel la care niciun alt protagonist coranic nu ajunge, în afară de Allah, bineînțeles. Relatările despre Maria și familia ei, despre Ioan Botezătorul, despre nașterea și copilăria lui Isus sunt cele care predomină.

În plus, Hristos este numit întotdeauna „Isus, Fiul Mariei”, pentru a sublinia umanitatea Lui. Cu toate acestea, Coranul consideră conceperea lui Isus ca fiind o lucrare a Duhului: „Și astfel, Mariei, fiica lui Imran, care și-a păstrat virginitatea, i-am insuflat Duhul Nostru” (LXVI:12). Isus este considerat ca fiind musulmanul perfect. Venirea Lui a fost un semn al lui Allah, o mărturie a milei divine, pe care Isus o dovedește prin minunile Sale. Isus confirmă Scripturile anterioare, aduce Evanghelia și anunță venirea lui Mohamed, pe care Coranul îl confundă cu Mângâietorul promis de Hristos. A doua venire a lui Isus este acceptată în tradiția heterodoxă prin Mahdi, personaj mesianic care va scoate lumea din nedreptate și va instaura o domnie a dreptății și a păcii.

Onorat cu titlurile de Slujitorul lui Allah, Mesia, Cuvântul, un Spirit emanând din Allah, Isus este mai mult decât un trimis, un profet, o creatură divină, dar nu este Dumnezeu. Mai mult, Coranul păstrează o tăcere absolută cu privire la lucrarea mântuitoare a lui Isus, așa că neagă patimile și moartea Lui reală pe cruce. Fără cruce, islamului îi lipsește noțiunea de dragoste a lui Dumnezeu pentru om și a omului pentru Dumnezeu; dimpotrivă, pentru musulmani, motiv de laudă sunt supunerea și ascultarea față de Allah.

A înlătura crucea din speranța creștină înseamnă a o goli de sens. Fără cruce, creștinismul se reduce la o serie de relatări morale antice, o listă de lucruri bune și câteva promisiuni pentru o viață mai bună. Axa în jurul căreia se învârte Biblia este Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii (Ioan 1:36).

Vă invit să medităm astăzi la crucea lui Hristos, aducându-I slavă pentru sacrificiul pe care L-a făcut pentru noi, și la valoarea imensă pe care o avem în ochii Lui.

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO