Cine proroceşte, dimpotrivă, vorbeşte oamenilor spre zidire, sfătuire şi mângâiere. (1 Corinteni 14:3)

Ascultă ediția audio aici.

Încă de la începuturile mișcării adventiste, unii s-au concentrat pe respingerea lui Ellen White ca profet și pe atacurile îndreptate împotriva slujirii ei. Printre aceștia, amintim pe D.M. Canright, John K. Kellogg, A.F. Ballenger, A.T. Jones, Ronald L. Numbers și Walter T. Rea. Cu toții au încercat să o discrediteze pe Ellen White, contestând revelațiile și inspirația Duhului Sfânt în scrierile ei. Unii dintre ei au acuzat-o de plagiat; alții, ca Desmond Ford, au afirmat că darul ei profetic nu era identic cu al profeților din scrierile canonice ale Scripturilor.

Slujirea profeților s-a încheiat odată cu cea a lui Isus? Ce este și ce nu este Ellen White pentru adventiști? Cum trebuie să ne raportăm la darul profeției din biserică? Nicio declarație din Noul Testament nu anunță încetarea profetismului. Profetismul va înceta odată cu celelalte daruri spirituale „când va veni ce este desăvârșit” (1 Corinteni 13.10). Darul profeției era ceva obișnuit în biserica apostolică și nimic nu ne indică faptul că ar fi fost de o altă natură decât cel al profetismului din Vechiul Testament. Frédéric Godet spune: „El își are sursa într-o revelare a stării actuale, a evoluției și a viitorului Împărăției lui Dumnezeu. Prin faptul că profetul transmite această revelație bisericii, se străduiește să o stimuleze și să o ridice la înălțimea menirii ei” (Commentaire sur la Première Épître aux Corinthiens, II, p. 208).

Scrierile lui Ellen White nu sunt o a doua Biblie pentru adventiști. Vorbim despre texte inspirate, dar necanonice, deoarece canonul Scripturii s-a încheiat cu Noul Testament și considerăm că orice manifestare spirituală sau charismatică trebuie să se supună lui „stă scris…”. Ea însăși recunoaște: „Scripturile stabilesc în mod explicit că regula după care orice învățătură și orice experiență trebuie să fie testate este Cuvântul lui Dumnezeu” (Vous recevrez une puissance, p. 122). Așa cum spune versetul de astăzi, lucrarea profetesei Domnului a slujit și slujește pentru construirea, încurajarea și mângâierea bisericii în aceste vremuri care precedă a doua venire a lui Hristos. Încă din adolescență am fost un cititor asiduu al seriei „Mărturii pentru comunitate”, o mică lumină care m-a ajutat, m-a educat, m-a ferit de problemele cu care se confruntă tinerii și m-a condus întotdeauna către cea mai mare lumină, Cuvântul lui Dumnezeu. Să profităm astăzi de sfaturile profeților, pe care Dumnezeu le-a dat bisericii pentru consolidarea ei.

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO