Domnul S-a uitat la el şi a zis: „Du-te cu puterea aceasta pe care o ai şi izbăveşte pe Israel din mâna lui Madian. Oare nu te trimit Eu?” (Judecătorii 6:14)

Ascultă ediția audio aici.

Trecuseră șapte ani de când amaleciții și madianiții oprimau poporul Israel. Le furau recoltele, le distrugeau locuințele și le ucideau tinerii. Cu fiecare zi ce trecea, israeliții erau mai săraci. Fără o bună organizare, se simțeau fără apărare în fața unei armate bine antrenate. Disperați, au ridicat glasul către Dumnezeu pentru a-I cere ajutorul. Aveau nevoie de un conducător. Dumnezeu îl reperase deja. Era vorba de Ghedeon, care „plănuia în mintea lui cum s-ar putea frânge jugul asupritorului” (Patriarhi și profeți, p. 515).

Biblia prezintă un dialog între Îngerul Domnului și Ghedeon (Judecătorii 6:11-16), care este, de fapt, un dialog între Dumnezeu și poporul Său oprimat, o expresie a gândirii credinciosului aflat în momente de incertitudine și nesiguranță. Și, mai mult, reprezintă reflecția rezultată din confruntarea dintre porunca imperioasă a lui Dumnezeu și credința oscilantă care tinde să Îl evite. Inima dialogului se află în versetul 14 și conține patru idei diferite: Dumnezeu îl interpelează pe Ghedeon („Domnul S-a uitat la el şi a zis”), îi dă o poruncă cu caracter urgent („izbăveşte pe Israel din mâna lui Madian”), îl face să își dea seama de puterea pe care o are („du-te cu puterea aceasta pe care o ai”) și îi face o promisiune („oare nu te trimit Eu?”).

Dumnezeu nu rămâne niciodată surd la luptele noastre interioare. Ne privește și vrea să fie interlocutorul nostru personal. Destul de des, răspunsul Său este o poruncă: „Du-te!” Este un fel de imbold dat voinței noastre, paralizată de apatie sau neputință, un stimul și o promisiune față de sentimentele noastre de dezamăgire. „Du-te cu puterea aceasta pe care o ai”, ne îndeamnă El. Dar care este puterea noastră? Puterea noastră se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu, această sabie cu două tăișuri, pe Evanghelia veșnică, această putere a lui Dumnezeu de a mântui, pe Isus Hristos, care este Dumnezeu în și cu noi, pe puterea harului care ne reabilitează și ne transformă, pe preafericita speranță care luminează prezentul și viitorul și pe Duhul Sfânt, care ne face capabili și ne susține.

Dumnezeu ne garantează conducerea și ajutorul Său. Ne spune că luptele noastre sunt ale Lui, că jocul este dirijat de El, care construiește strategia de urmat, garantându-ne victoria finală. Suntem tentați să credem că nu stă în puterea noastră să facem ceva pentru Dumnezeu? Să nu ne înșelăm. Pentru El, fiecare este un element fundamental care să proclame Cuvântul Său în vremurile de azi. Să acceptăm chemarea Lui și să fim deciși să Îi urmăm indicațiile.

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO