Prezbiterul, către aleasa doamnă și către copiii ei…! (2 Ioan, versetul 1 p.p.)

Pentru azi, Dumnezeu ne-a pregătit o frumoasă surpriză: o perlă valoroasă de păstrat în caseta de aur a inimii, o scrisoare de iubire care merită recitită zilnic. Fiind scrisă prin pana apostolului Ioan, în jurul anului 90 d.H., dar la fel de actuală și azi, ea este adresată unei nobile creștine, aleasa doamnă, care probabil era conducătorul unei biserici. În sens metaforic, este posibil să fi fost destinată unei biserici locale, în limbajul codificat al primilor creștini, adesea vânați de autorități. Femeia apare în multe pasaje biblice ca simbol al poporului lui Dumnezeu. „Copiii” ei, amintiți aici, erau membrii acestei biserici.

Cu bucurie, apostolul Ioan consemnează încununarea cu succes a eforturilor depuse de aleasa doamnă: „M-am bucurat foarte mult când am aflat pe unii din copiii tăi umblând în adevăr…” (v. 4). Îndreptând reflectorul spre mine și spre tine, în familia și în biserica din care facem parte, poate spune Domnul și despre noi aceste cuvinte aprobatoare? Ne poate El numi „aleșii Săi”, ca pe această nobilă creștină?

Apostolul iubirii se adresează mai departe alesei doamne (bisericii de atunci și de azi, mie și ție) cu un puternic îndemn: „Și acum, te rog, doamnă, nu ca și cum ți-așscrie o poruncă nouă, ci cea pe care am avut-o de la început: să ne iubim unii pe alții! Și dragostea stă în viețuirea după poruncile Lui…” (v. 5, 6 p.p.). Da, dragostea autentică are la bază Codul moral al lui Dumnezeu, valabil și respectat în tot universul. În viața mea și a ta este el cu fidelitate respectat?

Ca un părinte înțelept, Ioan ne avertizează pe toți: „Păziți-vă bine, să nu pierdeți rodul muncii voastre, ci să primiți o răsplată deplină (v. 8)”. Ca și atunci, și azi, sunt mulți amăgitori, care răstălmăcesc Scripturile. Noi însă nu putem accepta decât învățătura pe care am primit-o de la Domnul Hristos prin propriul Lui exemplu și prin Cuvântul Său.

Fie că ești tânăr sau vârstnic, bărbat sau femeie, fii astăzi „aleasa persoană” care, ca o scrisoare deschisă, să descoperi tuturor celor pe care îi vei întâlni că Dumnezeu îi iubește și-i dorește în Împărăția Sa veșnică. Fii oglindirea caracterului Său sfânt, pentru ca astfel toți să simtă că, prin tine, se întâlnesc cu Isus! AMIN!

Magdalena Toma, Arad

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO