Elisei a răspuns: „Te rog să vină peste mine o măsură îndoită din duhul tău.” (2 Împăraţi 2:9)

Când privesc chemarea lui Elisei la slujire, nu pot să nu remarc că ea este o parte dintr-un pachet de trei, Hazael, Iehu şi Elisei. Înţeleg de aici că Dumnezeu cheamă oameni diferiţi, din medii diferite, pentru misiuni diferite. Oricât ai fi tu sau altcineva de ieşit din „tipare”, Dumnezeu are o misiune şi pentru tine sau pentru el.

Al doilea lucru pe care îl descopăr la chemarea lui Elisei este acela că, atunci când Dumnezeu l-a chemat, el era la câmp… era la lucru (1 Împăraţi 19:19-21). Înţeleg de aici că Dumnezeu cheamă oamenii care lucrează şi care vor să lucreze. El nu cheamă leneşi! Dacă astăzi eşti ocupat, Ochiul divin se îndreaptă spre tine pentru a-ţi încredinţa misiunea Sa, „pentru că celui ce are i se va da”.

Al treilea lucru pe care îl descopăr la Elisei şi la răspunsul lui la chemarea divină este că se asociază cu oameni evlavioşi. Primind chemarea de la Dumnezeu, înţelege că Ilie poate fi un bun instructor pentru el şi hotărăşte să nu se mai despartă de el. Aşa că fii atent ce modele urmezi. Asociază-te cu oameni evlavioşi şi învaţă de la ei.

Al patrulea lucru este acela că nu permite celorlalţi să-l descurajeze. Prezentarea perspectivei sumbre a unui „mâine” fără Ilie, descris de fiii prorocilor, este închisă de Elisei prin cuvintele „ştiu, dar tăceţi” (2 Împăraţi 2:3,5). Vor fi mulţi şi astăzi care îţi vor prezenta un mâine fără perspective – nu-i lăsa să-ţi influenţeze misiunea!

A cincea realitate descoperită de chemarea şi răspunsul lui Elisei este că nu se mulţumeşte cu puţin şi nu caută lucrurile uşoare. O măsură dublă din Duhul lui Ilie înseamnă şi o măsură dublă din provocările lui şi misiunea lui Ilie (2 Împăraţi 2:9-10). Lucrurile mari sunt grele, şi totuşi nu te mulţumi cu puţin!

Cea de-a şasea realitate descoperită în chemarea şi slujirea lui Elisei este că rămâne în alertă spirituală. Ilie i-a spus că, dacă îl va vedea, se va împlini (2 Împăraţi 2:10-11). Elisei rămâne în alertă pentru a vedea lucrurile lui Dumnezeu pe parcursul întregii vieţi şi se bucură de un cer deschis. Prioritatea lui este să vadă lucrarea şi uşile deschise de Dumnezeu pentru el. Roagă-te astăzi Domnului să ai ochii deschişi.

Al şaptelea adevăr este că foloseşte cu credinţă ceea ce îi dă Dumnezeu. Începând cu mantaua căzută de la Ilie în deschiderea Iordanului, el acţionează şi foloseşte cu credinţă ceea ce Dumnezeu i-a oferit. Poate că ai foarte puţin astăzi, nu aştepta ziua în care vei avea mult. Acţionează cu ceea ce ai, şi Dumnezeu va pune diferenţa!

Cele şapte principii din chemarea lui Elisei să desăvârşească astăzi chemarea ta!

Liviu Bădescu, pastor Romanian SDA Montreal

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO