1
0

În vremea aceea, Ieroboam, ieșind din Ierusalim, a fost întâlnit pe drum de prorocul Ahia din Silo, îmbrăcat cu o haină nouă. Erau amândoi singuri, pe câmp. (1 Împărați 11:29)

Profetul Ahia a avut de îndeplinit o misiune dificilă în timpul domniei lui Solomon. Degradarea morală la care ajunsese Israel L-a dezgustat pe Dumnezeu atât de mult, încât îl trimite pe Ahia să rostească cuvinte aspre împotriva domniei lui Solomon și a casei sale. În situația aceasta, omul la care îl trimite Dumnezeu pe proroc nu este Solomon personal, ci Ieroboam, care ascultă chemarea divină direct din gura slujitorului Său.

Întâlnirea lui Ahia cu Ieroboam are loc afară din Ierusalim, pe câmp, un loc retras în care prorocul îi transmite mesajul divin doar lui singur.

Spre surprinderea lui Ieroboam, Ahia este îmbrăcat cu o haină nouă, lucru rar întâlnit în viața prorocilor. Dar și mai surprinzător este faptul că rupe haina cea nouă în 12 bucăți, spunându-i lui Ieroboam să-și aleagă 10 bucăți, ilustrând astfel chemarea divină de a domni peste zece seminții din Israel. „Această împărțire trebuie să aibă loc pentru că M-au părăsit și s-au închinat” înaintea idolilor „și n-au umblat în căile Mele” (Profeți și regi, ed. 2006, p. 62). Descoperindu-i motivul pentru care Dumnezeu alege să rupă împărăția de la Solomon, trebuia să-l conștientizeze pe Ieroboam cu privire la viața lui, pe care o dorea nouă, sfântă și prin care putea întoarce poporul spre adevărata închinare.

Uneori, ca și pe Ieroboam, Dumnezeu ne cheamă în locul retras al rugăciunii sau în palatul Bibliei, spre a ne descoperi voia Sa pentru viața noastră. Suntem dispuși să luăm aminte la îndemnul, avertizarea sau chemarea pe care El ni le adresează? Succesul sau înfrângerea noastră depinde de felul cum ne raportăm la El și la Cuvântul Său.

Prin profetul Ahia, Dumnezeu ne vorbește despre dragostea Lui, dar și despre dezgustul Său față de compromisurile din viața noastră. El ne cheamă la o reformă totală și ne motivează la o umblare și o slujire consacrată, ca să ne poată oferi haina neprihănirii Sale.

Eu aleg să o port astăzi și mă rog s-o păstrez nepătată, până când va reveni pe norii cerului. Tu ce alegi? Vei purta haina oferită de El?

Ionuț Marcu, prim-colportor, Conferința Moldova

1
0

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO