Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii. (Exodul 18:11)

Ietro este menționat în relatarea biblică în contextul derulării istoriei lui Moise, omul căruia Dumnezeu, mai târziu, îi vorbește ca unui prieten (Exodul 33:11). Astfel, Moise, prietenul lui Dumnezeu, se întâlnește cu Reuel (un alt nume al lui Ietro), care înseamnă „prietenul lui Dumnezeu”.

Ospitalitatea și sprijinul oferite de-a lungul anilor acestui fugar străin contrastează cu istoria similară a lui Iacov și Laban. Astfel, el se poziționează de partea binelui și prezintă trăsăturile unui socru model.

Întâlnirea din pustie dintre preotul „temător de Dumnezeu” (Patriarhi și profeți, p. 301) și Moise este una emoționantă. Au foarte multe să-și povestească, însă nu se pierd în discuții fără valoare, ci transformă conversația lor într-un act spiritual, care a condus la închinare comună. Moise folosește ocazia să-i vorbească socrului său nu despre ceea ce a realizat el, ci despre „tot ce făcuse Domnul împotriva lui Faraon și împotriva Egiptului din pricina lui Israel” (Exodul 18:8). Un dialog de tipul acesta are o mare putere de convertire.

Lecția Exodului, care clarifică realitatea unicului Dumnezeu adevărat în fața faraonului, a egiptenilor, a lui Israel și a tuturor celorlalte popoare, este corect înțeleasă de către Ietro. Declarația sa: „Binecuvântat să fie Domnul… Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii” (Exodul 18:10,11) răspunde la întrebarea ironică a faraonului care ignoră prezența și autoritatea lui Dumnezeu: „Cine este Domnul…? Eu nu cunosc pe Domnul și nu voi lăsa pe Israel să plece” (5:2). Convins de istorisirea lui Moise cu privire la faptele lui Dumnezeu, Ietro ajunge la cunoașterea personală profundă la care El dorește să ajungă fiecare om.

Relatarea biblică despre Ietro ne provoacă la excelență în domeniul familiei, al slujirii, dar, în special, în ceea ce privește cunoașterea autentică a lui Dumnezeu dincolo de mediul în care trăim, fiind deschiși pentru a înțelege zilnic mai multe despre El.

Astăzi, poți vedea faptele lui Dumnezeu și poți recunoaște că „Domnul este mai mare” decât orice altceva din viața ta!

Valentin Filimon, director, Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca”, Brăila

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO