Astfel, Iacob a slujit şapte ani pentru Rahela; şi anii aceştia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea! (Geneza 29:20)

Atunci când cineva este iubit, viaţa lui este plină de bucurie, de împlinire şi de sens. Dar viaţa Rahelei, cu toată dragostea lui Iacov pentru ea, era umbrită de o realitate nefericită în vremurile biblice. Rahela nu avea copii. Şi într-o zi l-a făcut pe iubitorul ei soţ să se mânie din cauza ei. Ea i-a zis lui Iacov: „Dă-mi copii ori mor!” (Geneza 30:1). Desigur, patriarhul avea dreptate. El nu era în locul lui Dumnezeu, care o oprise să aibă copii.

Dar dorinţa acestei femei era legitimă. Acest lucru a determinat-o să se roage foarte mult. Geneza 30:22-24 spune că „Dumnezeu Şi-a adus aminte de Rahela, a ascultat-o şi a făcut-o să aibă copii. Ea a rămas însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: «Mi-a luat Dumnezeu ocara!» Şi i-a pus numele Iosif (Adaos) zicând: «Domnul să-mi mai adauge un fiu!»”

Primul copil al Rahelei a fost cel mai bun dintre copiii lui Iacov. Rahela este o mamă-model. Educaţia pe care i-a dat-o lui Iosif o aşază la loc de cinste printre mamele din poporul lui Dumnezeu. De altfel, fiul ei, Iosif, dovedeşte o credincioşie fără egal în condiţiile cele mai vitrege, fapt ce va face din el un prototip pentru Mesia. Este vândut de fraţii lui, pe care îi iartă. Este aruncat în temniţă, ştiindu-se că este nevinovat. Ajunge să fie salvatorul familiilor fraţilor săi şi al unui întreg imperiu. Toate acestea i se datorează şi Rahelei, mama lui. Se confirmă afirmaţia inspirată că cea mai bună educaţie pentru un copil se realizează când tata o iubeşte pe mama, şi copilul e conştient de acest lucru. Iubirea nu are egal între puterile universului.

Rahela va muri născând. La câțiva ani de la naşterea lui Iosif, soţia iubită îi va mai dărui patriarhului, cu preţul vieţii, un fiu pe care Iacov îl va numi Beniamin, care înseamnă Fiul dreptei.

Acest nume prin care Iacov îşi caracterizează soţia iubită demonstrează faptul că Rahela are un rol important în planul divin, iar prorocul Ieremia, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, confirmă acest lucru prin profeţia mesianică pe care o face cu multe veacuri înainte de prima venire a Domnului Isus. În această profeţie, Rahela este personajul principal (Ieremia 31:15,16).

Ajută-mă, Doamne, să simt că sunt iubit şi dă-mi și mie determinarea Rahelei, pentru ca, în drumul meu spre Canaanul ceresc, să pot salva pe cât mai mulţi dintre copiii Tăi!

Gabriel Radu, pastor, Conferința Muntenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO