Mâna mea este destul de tare ca să vă fac rău, dar Dumnezeul tatălui vostru mi-a zis noaptea trecută: „Ferește-te să spui o vorbă rea lui Iacov!” (Geneza 31:29)

Într-una dintre cărțile sale, Chuck Swindoll povestește următoarea întâmplare. „Undeva în nord-estul Statelor Unite ale Americii, codul este nu doar un pește bun de mâncat, dar și o afacere bună. Însă au apărut unele probleme pentru transportatori. L-au congelat înainte de a-l transporta, dar congelarea îi reducea din gust. Apoi au transportat peștele în tancuri (rezervoare) mari de apă sărată. Rezultatul nu a fost satisfăcător. În final, cineva a venit cu ideea să fie transportați în tancuri mari, dar împreună cu ei să fie puși și inamicii lor naturali. Rezultatul? La destinație, codul era proaspăt, cu aceeași textură a cărnii ca și cum ar fi fost prins atunci din ocean.”

Fiecare dintre noi trăiește într-un anume „tanc” cu circumstanțe personale. Acolo sunt și vreo câțiva pești răpitori care ne aleargă de dimineață până seara. Iacov avea în viața lui un astfel de pește răpitor – Laban. Timp de douăzeci de ani, unchiul Laban l-a tot alergat. Nu-l lăsa să se odihnească deloc. L-a înșelat în noaptea nunții. I-a schimbat simbria de zece de ori. Și Iacov este nevoit să fugă pe furișde la el.

Fiecare avem cel puțin un astfel de om în viața noastră. Însă, indiferent cât de dezagreabili sunt, aceștia ne învață lecții pe care nu le-am învăța altfel. Ei au darul să scoată din noi ce avem mai rău. Iacov a trăit bazându-se pe înșelăciune pentru a obține ceea ce voia. Unchiul Laban l-a forțat să ia și el o doză din propriul medicament. După Haran, Iacov se va gândi de două ori înainte de a mai înșela pe cineva. El a descoperit pe propria piele cum s-a simțit Esau.

Totul în viață are un scop. Chiar și oamenii ca Laban. Deși pare dificil pentru noi, știm că Dumnezeu folosește astfel de oameni pentru a ne ajuta să creștem. Pentru cei care suntem răniți de astfel de oameni, sfatul este să ne prindem de Domnul cu mai multă credință, știind că rănile acestea au rolul de a ne vindeca.

Laban era „răpitorul” din viața lui Iacov. Chiar dacă nu a fost ușor sau plăcut, Dumnezeu a folosit experiența neplăcută pentru a dezvolta un anume tip de caracter în Iacov.

Trei gânduri pentru atunci când răpitorul te mușcă:
– Doamne, fă-mă blând și încet la mânie, nu rău și dur!
– Doamne, folosește-mă să arăt dragostea Ta celor ca Laban!
– Doamne, învață-mă lecțiile de care am nevoie!

Marius Andrei, pastor, Conferința Muntenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO