Îngerului bisericii din… scrie-i (prima parte)

Îngerului bisericii din… scrie-i. (Apocalipsa 2:1, 8, 12, 18; 3:1; 7:14)

În timp ce Apocalipsa are multe asemănări cu alte cărţi apocaliptice vechi, scrisorile din Apocalipsa 2 şi 3 sunt într-un fel neobişnuite într-o asemenea lucrare. Unii cercetători sugerează că ele sunt „scrisori profetice”, un tip de lucrări care apar în Vechiul Testament (2 Cronici 21:12-15; Ieremia 29) şi în literatura evreiască timpurie (2 Baruc 77:17-19; Epistola lui Ieremia 1). Asemenea scrisori conţineau o mare autoritate şi oamenii le tratau ca şi când ar fi fost edicte regale sau imperiale.

Lumea romană nu avea niciun sistem poştal oficial, cu excepţia afacerilor guvernamentale. Prietenii care din întâmplare călătoreau în direcţia potrivită sau ca mesageri desemnaţi duceau majoritatea scrisorilor. Dar sistemul rutier minunat al imperiului, combinat cu navigarea eficientă pe Marea Mediterană făceau transportul mult mai uşor şi mai rapid decât fusese vreodată. Arheologii au descoperit dovezi ale faptului că oamenii din Egipt trimiteau scrisori în Asia Mică şi primeau răspunsuri la scurtă vreme, cum ar fi 25 de zile. Asta nu este cu mult diferit de zilele noastre!

Scrisorile aproape întotdeauna introduc un element de suspans. Plicul îţi dă o idee cu privire la expeditor şi la scop, dar conţinutul poate încă să fie o surpriză. Adeseori am primit scrisori care arătau ca nişte scrisori oficiale de afaceri, cu o fereastră din plastic prin care puteai vedea. Deschizându-le, mă aşteptam la extrase de cont sau corespondenţă oficială, doar ca să descopăr o altă ofertă pentru un card de credit sau o invitaţie să mă alătur unui club de carte. Am învăţat să mă uit la timbrul poştal sau la ştampila de pe asemenea scrisori. Dacă expeditorul a plătit toate taxele, conţinutul probabil este important pentru mine. Dar dacă scrisoarea a fost trimisă prin corespondenţa comercială, cel mai probabil va fi o pierdere de vreme.

Odată am primit un plic maro de la Internal Revenue Service (Biroul pentru taxe din Statele Unite). Asemenea scrisori ar putea avea şi margini negre de vreme ce de obicei prevestesc o mare pierdere financiară pentru cel care le primeşte. Pentru că eram student la momentul acela şi fondurile erau limitate, am deschis scrisoarea cu inima îngreunată. Dar spre minunata mea surpriză, am descoperit un cec în interior! Cineva decisese să revizuiască ultima mea plată a taxelor şi descoperise o greşeală pe care o făcusem în dezavantajul meu. În mod evident, pentru a fi sigur de conţinutul unei scrisori, trebuie să o deschizi.

Îmi pot imagina suspansul din cetăţile Asiei Mici când cititorii Apocalipsei ajungeau la partea care spunea: „îngerului bisericii din Efes scrie-i” sau „îngerului bisericii din Smirna scrie-i”. Membrii anumitor biserici trebuie să fi aşteptat cu respiraţia întretăiată acest mesaj direct de la Isus. Colecţia de scrisori conţinea o mulţime de surprize!

Doamne, aştept cu nerăbdare instrucţiunile Tale prin Duhul Tău Sfânt astăzi. Fii direct cu mine! Sunt gata să accept şi să îndeplinesc mesajul Tău pentru mine.

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO