Și I-au zis: „Auzi ce zic aceștia?” „Da”, le-a răspuns Isus. „Oare n-ați citit niciodată cuvintele acestea: «Tu ai scos laude din gura pruncilor și din gura celor ce sug»?”
Matei 21:16

Copiii pot spune cele mai amuzante și uneori cele mai înțelepte lucruri. Îmi amintesc când fiul meu cel mic avea patru ani. În timp ce eram acasă în vacanța de vară, s-a întâmplat să aplic un produs de curățare facială roz. Am un ten închis la culoare, brun ciocolatiu. În timp ce mă privea, fiul meu m-a întrebat:

– Ce faci?

– Mă fac frumoasă, am răspuns.

Fără să stea pe gânduri, a plecat să se joace afară.

Întorcându-se la prânz, s-a uitat o dată la fața mea și văzând că era tot închisă la culoare, maro-ciocolatiu, și nu roz, m-a întrebat:

– Nu a funcționat, nu?

Deși au trecut atâția ani de atunci, nu sunt sigură ce a vrut să spună. Dar chiar și acum mă face să zâmbesc. În eforturile mele de a mă face să arăt bine din punct de vedere spiritual, pot aplica „măștile” greșite. Acestea nu funcționează. Și iată un motiv pentru aceasta – mândria.

Mândria este unul dintre cele șase lucruri pe care Dumnezeu le urăște (Proverbele 6:16). Vreau să arăt ca alți giganți spirituali, dar când mă compar cu alții, descopăr că întotdeauna va exista cineva care mă face să arăt mai puțin bine. Sau, mă pot trezi crezând că sunt mai spirituală decât alții. Suntem avertizați să nu fim mândri, ci mai degrabă ar trebui să fim dispuși să ne asociem cu oameni de rang inferior. Nu fiți îngâmfați! (Romani 12:16).

Solomon ne amintește că mândria merge înaintea căderii și că un spirit îngâmfat merge înaintea pierzaniei (Proverbele 16:18). Vai! Asta doare. Dacă Dumnezeu trebuie să ne facă să devenim umili, în loc ca noi să luăm inițiativa de a face acest lucru, El este privat de gloria care Îi revine de drept.

În mod normal, bebelușii și copiii mici nu au probleme în acest domeniu al dezvoltării umane. Mândria este un comportament învățat. Din punctul meu de vedere, există un sentiment sănătos de mândrie și unul nesănătos. Nu este nimic rău în a dori să păstrăm curate curtea și casa. Și nici nu este o ofensă să vrei să fii bine îmbrăcat și chiar să conduci o mașină care nu se strică în fiecare zi. A face aceste lucruri pentru a fi văzut și a te lăuda cu ele însă poate deveni obsesiv și ofensator. Doamne, ca părinți și bunici, arată-ne cum să umblăm cu umilință înaintea Ta și să fim exemple bune pentru copiii și nepoții noștri!

autor: Helen O. Byoune

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO