NU TE RIDICI LA ÎNĂLȚIMEA NUMELUI TĂU

Și te voi face un neam mare și te voi binecuvânta și voi face numele tău mare și vei fi o binecuvântare.
Geneza 12:2

Iaebeț este un bărbat a cărui poveste o găsim în Vechiul Testament. În 1 Cronici, vedem că Iaebeț era un bărbat foarte respectat și se spune că a fost un strămoș din linia genealogică a împăraților din seminția lui Iuda. În ebraică, numele lui înseamnă „el va produce durere”. Mama lui a spus: „Pentru că l-am născut cu durere” atunci când i-a pus numele. Ce mod de a-ți descrie copilul! De la naștere, Iaebeț a trăit cu acest nume și cu gândul că i-a produs durere și întristare mamei lui. El a strigat către Dumnezeu să îi schimbe moștenirea.

„Iaebeț era mai cu vază decât frații săi; mama sa i-a pus numele Iaebeț (Trist), zicând: «Pentru că l-am născut cu durere.» Iaebeț a chemat pe Dumnezeul lui Israel și a zis: «Dacă mă vei binecuvânta și-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine și dacă mă vei feri de nenorocire, așa încât să nu fiu în suferință!…» Și Dumnezeu i-a dat ce ceruse” (1 Cronici 4:9,10).

Rugăciunea lui Iaebeț către Dumnezeu a primit răspuns. Rugăciunea lui a anulat eticheta pusă și viața lui i-a contrazis numele. El nu a făcut rău. În schimb, Biblia ne spune că el era mai cinstit decât toți frații lui. Există o cetate care îi poartă numele și care este menționată în 1 Cronici 2:55, acolo se adunau cărturarii să fie învățați – nu se știe cu certitudine dacă a fost numită după acest Iaebeț, dar este posibil ca oamenii să fi venit să învețe de la el.

Uneori, ceilalți ne pun o etichetă care ne-ar putea ține pe loc, dacă îi permitem. Putem îngădui ca lucrurile pe care le spun ceilalți și ceea ce cred ei despre noi să ne facă să ne fie rușine sau să ne facă să simțim că nu contăm. Oamenii ne pot da porecle sau pot spune lucruri care să ne facă să ne fie teamă sau să ne limiteze. Iaebeț este un exemplu de cum ar trebui să procedăm când ceilalți ne limitează. Mergi la Dumnezeu. Strigă către El. Roagă-te și cere-I să te schimbe. Și Dumnezeu va răspunde cererii noastre și ne va ajuta să devenim așa cum dorește El să fim. El va face să avem un impact mai mare asupra lumii atunci când ne încredem în El și nu în ce spun ceilalți.

autor: D. Renee’ Mobley-Neal

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO