SINDROMUL AUTOSUFICIENȚEI – PARTEA 2

Căci Domnul dă înțelepciune.
Proverbele 2:6

O parte a confuziei și a luptei mele cu autosuficiența vine din ceea ce am învățat în copilărie. O altă parte vine din citate precum cel de mai jos:

„Ca să primească ajutorul lui Dumnezeu, omul trebuie să-și pună propria minte la lucru, a putea realiza marea schimbare ce trebuie făcută în el… Mulți nu ajung niciodată la înălțimea pe care ar putea s-o atingă, pentru că așteaptă ca Dumnezeu să facă în locul lor lucrul pentru care El le-a dat putere să-l facă singuri.”[1]

Când Isus era pe punctul de a-l învia pe Lazăr din morți, nu le-a spus El celorlalți: „Dați piatra la o parte” (Ioan 11:39), în loc să o îndepărteze El?

Doar citind aceste pasaje îmi dau seama, într-o oarecare măsură, că trebuie să fac lucrurile singură și să nu depind de Dumnezeu, ca El să facă totul pentru mine. La urma urmei, se presupune că ar trebui să fac singură acele lucruri pentru care Dumnezeu mi-a dat putere și capacitate, nu?

Da… și nu.

Este adevărat că Dumnezeu nu Își va exercita puterea divină pentru a face un lucru pe care îl putem face noi în puterea noastră prin harul Său. La fel de adevărat este că El dorește ca noi să ne bizuim pe El în tot – adică zilnic, clipă de clipă, noi trebuie să ne predăm continuu Lui și să căutăm sfatul și voia Lui în tot ce facem.

Deci, cum împăcăm aceste gânduri aparent opuse? Într-adevăr, în teorie este simplu, deși poate fi complicat când vine vorba de punerea în practică. Cum facem acest lucru? Ne predăm în fiecare dimineață. Căutăm înțelepciunea și voia Sa. Îi cerem să ne călăuzească și să ne conducă pașii. Apoi, fiind în comuniune cu El pe toată durata zilei, putem avea încredere că El va fi Cel care ne călăuzește, ne dă cuvinte, înțelepciune și aptitudini atunci când El închide și deschide uși în fața noastră.

Alătură-te mie în a încerca să urmei sfatul din Iacov 1:5 în fiecare zi: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.”

Ce făgăduință minunată!

 

[1]Ellen G. White, Conflict and Courage (Hagerstown, MD: Review and Herald Publishing Assn., 2005), p. 86.

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO