Peste puţin, cei ce stăteau acolo s-au apropiat şi au zis lui Petru: „Nu mai încape îndoială că şi tu eşti unul din oamenii aceia, căci şi vorba te dă de gol.” (Matei 26:73)

Într-o dimineață mi-a sunat telefonul, dar, pentru că nu am recunoscut numărul de pe ecran, am ezitat să răspund. Într-un final, am făcut-o și am auzit, la celălalt capăt al apelului, o voce de bărbat. Accentul lui nu-mi era cunoscut, așa că nu i-am răspuns nimic.

Cât de ciudat că accentul te poate da de gol! Engleza vorbită în Cape Town poate nu sună la fel ca engleza vorbită de o persoană de mai departe. În Africa de Sud, țara noastră, sunt unsprezece limbi oficiale: engleza, limbi africane și limbi vernaculare. Africa de Sud este numită „națiunea curcubeu” datorită diversității și a varietății culturilor care trăiesc aici.

Am cunoscut o femeie din Khuma Township care obișnuia să mă sune, dar, chiar dacă vorbea cu mine în engleză, îmi era greu să deslușesc ceea ce spunea. Accentul ei era atât de diferit și atât de greu de înțeles pentru că provenea dintr-o altă cultură. Nepotul meu cel mai mic, Nicky, s-a născut în Arizona, în Statele Unite ale Americii, și trăiește acolo. Îi place să vorbească des cu mine la telefon, dar mi se pare greu să înțeleg ce zice din cauza accentului său.

Mă gândesc la Petru, un prieten al lui Isus, care „L-a urmat de departe, până la curtea marelui-preot; apoi a intrat înăuntru şi a şezut jos cu aprozii, ca să vadă sfârşitul” (Matei 26:58). Petru nu voia ca oamenii să știe că el era un ucenic al lui Isus! O slujnică a venit la el și i-a zis: „Şi tu erai cu Isus Galileeanul!” (versetul 69), dar Petru a contrazis-o.

„Nu ştiu ce vrei să zici”, a mințit el (versetul 70). Când o a doua fată l-a văzut și l-a identificat drept un apropiat al lui Isus din Nazaret, Petru chiar a jurat.

„Nu-L cunosc pe Omul acesta”, a declarat (versetul 74).

Ne comportăm și noi uneori asemenea lui Petru? Te-ai trezit vreodată în compania nepotrivită pentru că umblai la distanță de Isus? Ai încercat să te integrezi printre ei? Nu Îl nega prin lucrurile pe care le spui sau le faci. Nu lăsa ca vorba să te dea de gol! (Vezi 1 Corinteni 15:33.)

Priscilla E. Adonis

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO