El a răspuns: „… Eu una ştiu: că eram orb, şi acum văd.” (Ioan 9:25)

Autobuzul se îndrepta către centrul orașului Florianópolis. Pe primul rând, în fața mea, stătea o doamnă elegantă, prietenoasă și frumoasă. Văzând bastonul alb pliat, ținut cu discreție în mâini, am înțeles că nu vedea prea bine. Am traversat tăcută culoarul și m-am poziționat pe un loc de unde să o pot vedea mai bine. Ochiul ei drept era închis, iar pleoapa celui stâng cu greu se putea deschide, dându‑mi impresia unei vederi reduse sau chiar a lipsei ei. Da, aceasta doamnă era oarbă. Am închis ochii, în încercarea de a-mi imagina ce trăia ea. Întuneric total.

Chiar atunci și acolo, mai mult decât înainte, am fost recunoscătoare pentru abilitatea de a vedea florile frumos colorate, casele, pe ceilalți oameni și lumea din jurul meu, plină de formele ei diferite. Am fost recunoscătoare pentru că puteam distinge diferitele nuanțe ale apusului. Puteam privi păsările de pe pajiște, găsind semințe între firele de iarbă, nu departe de mine. Aceasta este una dintre priveliștile mele preferate.

Apoi, doamna oarbă s-a ridicat și a pornit către șoferul autobuzului.

– Aș vrea să cobor la prima, a spus ea.

– Vă voi anunța când ajungem, a fost răspunsul.

Ea i-a mulțumit și i-a comunicat că trebuie să prindă un alt autobuz, într-o altă stație. Am privit-o cum cobora și cum mergea cu încredere, fără să se împiedice. Se mișca abil printre oamenii grăbiți care o înconjurau.

Părea că putea vedea tot. Era capabilă să meargă și să facă toate lucrurile pe care avea nevoie să le facă. Ce anume îi dădea această siguranță? Desigur, acel baston alb subțire, aproape neobservat, cu care lovea solul. Pe când o priveam cum se îndepărtează, mă gândeam: Cât de mulţi oameni au ochi, dar de fapt nu văd nimic în jurul lor! Și aceasta pentru că trăiesc în întunericul negativismului, al obiceiurilor rele și al indiferenței, chiar și atunci când soarele strălucește în jurul lor.

Tu, care ai ochi, deschide-i larg și privește la lucrurile minunate și extraordinare pe care Dumnezeu le-a creat. Fii optimistă și recunoscătoare! Să știi că ai o mare valoare pentru Acela care ne poate da toate lucrurile din abundență. Ne putem încredința în mâna Aceluia care are totul sub privirea Sa.

Zuila Vila Nova Rodrigues

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO