„ Voi sunteti sarea pamântului. Dar daca sarea îsi pierde gustul, prin ce îsi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic decât sa fie lepadata afara si calcata în picioare de oameni.”
Matei 5,13

La ce s-a referit oare Domnul Isus, când a spus ucenicilor Sai: „voi sunteti sarea pamântului?” Ce înseamna de fapt a fi „sarea pamântului?”

Când Domnul Isus a spus ucenicilor ca ei sunt sarea pamântului, El le-a facut de fapt un compliment, pentru ca în lumea antica, sarea era considerata o mare valoare.

Muncitorii erau platiti cu sare. Este demn de remarcat faptul ca termenul de „salar” care defineste suma de bani care o primim pentru o luna de munca, este o derivatie a cuvântului „sare”.
În lumea anntica, persoanele care voiau sa cumpere ceva, plateau acel lucru cu sare, în acelasi fel cum noi astazi platim, folosind banii. Din cauza acestui fapt, oamenii din antichitate evaluau sarea ca o adevarata comoara, asemenea aurului sau argintului.

Ca sa-i dea o lectie fiului sau, un parinte i-a dat acestuia o lingurita de sare si l-a rugat s-o puna într-un pahar cu apa. Dupa ce copilul si-a împlinit misiunea, tatal l-a trimis la culcare spunându-i ca lectia va continua dimineata. Când s-a trezit în ziua urmatoare, tatal i-a spus baiatului sa-i aduca lingurita cu sarea pe care i-o daduse seara trecuta.

Uitându-se la pahar cu mare atentie, copilul i-a raspuns: „Tata, dar n-o mai pot gasi!” În acele momente tatal i-aexplicat ca sarea s-a dizolvat în totalitate. Desi nu mai poate fi vazuta ea este în pahar. Ca sa-l convinga pe copil, înteleptul tata i-a dat copilului sa guste din apa . Când a baut din pahar, în loc sa dea vreun raspuns, copilul si-a schimonosit fata.

Cum este apa? l-a întrebat atunci tatal. Apa este sarata; i-a raspuns fiul! Asta înseamna ca sarea înca mai este în pahar; nu-i asa?

Ca sa-l convinga de acest fapt, numai dupa câteva minute, tatal si-a continuat lectia pe care voia s-o dea fiului sau spunându-i: „du-te acum si varsa apa din pahar pe pamânt!”

Când copilul a facut ceea ce i-a cerut tatal, a observat ca dupa ce apa s-a evaporat, sarea a aparut din nou ca o pata alba pe sol!

Aceasta experienta ne arata ca atunci când Domnul Isus le-a spus ucenicilor ca ei sunt sarea pamântului, a dorit ca acestia sa înteleaga ca prin meritele Sale, ei ajung sa fie o valoare, iar pentru toti cei ce aleg sa-i devina urmasi nu mai exista cale de întoarcere. Dupa cum sarea îsi împlineste misiunea numai atunci când este în mâncare si nu în solnita, tot asa si ucenicii Domnului Isus, îsi împlinesc slujba numai atunci când sunt gata sa mearga în mijlocul lumii.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO