APRECIEREA
Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.
Matei 12:35
Ascultă ediția audio aici.
Viața fiecăruia dintre noi este alcătuită din gânduri, fapte și felurite atitudini. Fiind creștini, înțelegând misiunea care ne-a fost încredințată, ne străduim să viețuim frumos; și este minunat lucrul acesta. Dar textul de astăzi ne aduce aminte că nu doar faptele contează. În ecuația trăirii frumoase, de o importanță colosală sunt cuvintele noastre. Privind contextul imediat din Matei 12, observăm că Domnul Isus vorbește despre importanța cuvintelor și leagă subiectul acesta de judecată. Domeniul este vast, dar astăzi provocarea este țintită. Toate cuvintele noastre contează, mai ales cele nerostite. Veți spune că este un nonsens. Să fie oare așa? Există o categorie de cuvinte care sunt întâlnite mai rar? Simțim o greutate în exprimare în anumite momente? Evidența ne spune că da. Care sunt acestea? Cuvintele de apreciere. Suntem extrem de economi aici. Evităm exprimările calde, ocolim evidențierea meritelor celor de lângă noi, vedem mai degrabă neghina. Oricât de dur ar părea, problema nu este una de vocabular, ci una de caracter. Nu limbajul este cel care trebuie modificat, ci inima. Ellen White scria: „Nu lăsați ca inima celui de care sunteți legați să flămânzească după bunătate și simpatie. Fiecare să ofere dragoste, nu să o pretindă. Cultivați tot ceea ce aveți mai nobil și fiți gata să recunoașteți calitățile celuilalt. A fi conștient de aprecierea celuilalt constituie un stimul și o satisfacție deosebită; împreuna simțire și respectul încurajează străduința către excelență și însăși iubirea crește când este stimulată spre țeluri nobile.”
Dumnezeu ne-a oferit încă o zi. Astăzi vom întâlni oameni și situații. Vom asculta și vom vorbi. Ce vom auzi depinde mai puțin de noi. În schimb, cuvintele rostite sunt pe deplin alegerea noastră. Decide să vezi partea bună a oamenilor pe care îi întâlnești. Dar nu te limita la atât. Apreciază tot ce poate fi apreciat. Aceasta nu va spune atât de mult despre ei, cât va spune despre tine.
autor: Claudiu Gâșman
Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO