[sâmbătă, 28 mai] Iacov devine Israel

 

 

Text de memorat:

 

Geneza 32:28

„Apoi a zis: „Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce luptă cu Dumnezeu), căci ai luptat cu Dumnezeu şi cu oameni şi ai fost biruitor.””

 

Îndelungata istorie a familiei lui Iacov continuă, cu bune și rele. În ciuda a toate însă, mâna lui Dumnezeu și credincioșia Sa față de făgăduințele legământului se văd în toate câte se întâmplă.

 

Săptămâna aceasta îl vom urmări în continuare pe Iacov, care a plecat de la Laban, se întoarce acasă și trebuie să se confrunte cu Esau, victima înșelătoriei lui. Ce îi va face acest frate nedreptățit într-un mod atât de grosolan?

 

Din fericire pentru Iacov, care era cuprins de frică pentru ce urma să se întâmple, Domnul Dumnezeul părinților lui i Se arată încă o dată într-o împrejurare care va deveni elementul de referință pentru ceea ce mai târziu se va numi „vreme de necaz pentru Iacov” (vezi Ieremia 30:5-7). Și, în noaptea aceea, Iacov înșelătorul a devenit Israel – un nume nou pentru un început nou, un început care avea să ducă, în cele din urmă, la crearea unei națiuni care avea să îi poarte numele.

 

Cu alte cuvinte, în ciuda a tot ce se întâmplă, istoria patriarhilor și a familiilor lor este relatată în Scriptură ca să ne arate că Dumnezeu Se ține de promisiunile făcute și le va împlini chiar dacă uneori pare că poporul Lui face tot posibilul să împiedice împlinirea acelor făgăduințe.

 

 

Studiu la rând

 

Biblia: Numeri 12–18
1. Câte zile a fost Maria ținută afară din tabără?
2. Ce însemna „Eșcol” și de ce s-a dat acest nume unei văi?
3. Cine și după ce criterii avea să nu intre în țara pe care jurase Domnul că o va da israeliților?
4. Unde trebuia să fie păstrat toiagul înverzit și înflorit al lui Aaron?

 

Ellen G. White: „Evanghelizare”, subcapitolul „Vocea slujitorului Evangheliei”
5. Cum ar trebui să fie învățați să vorbească toți lucrătorii?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO