Pierderea încrederii (I)

Toți suntem oameni păcătoși care, la un moment dat, ne dovedim nedemni de încredere pentru cineva care s-a încrezut în noi. Și cine nu a fost o victimă a trădării încrederii? Însă, oricât de grea este o astfel de încercare, ea este mult mai greu de suportat atunci când trădăm sau suntem trădați de un membru al familiei.

Uneori poate părea mai ușor să fugim, când decidem că relația respectivă nu merită efortul de a o repara. Dar nu este ușor dacă
este vorba despre un membru al familiei, cum ar fi soțul sau soția. Am putea spune chiar că unul dintre scopurile căsătoriei este acela de a ne învăța lecția reclădirii încrederii atunci când a fost înșelată.

Într-o relație, când încrederea a fost compromisă, cum pot fi vindecate și salvate și încrederea, și relația?

1 Petru 5:6,7
6. Smeriţi-vă, dar, sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.
7. Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi.

1 Ioan 4:18
În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârşită izgoneşte frica; pentru că frica are cu ea pedeapsa; şi cine se teme n-a ajuns desăvârşit în dragoste.

Iacov 5:16
Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.

Matei 6:14,15
14. Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre.
15. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre.

Reclădirea încrederii înșelate este ca o călătorie – trebuie să înaintezi pas cu pas. Ea începe cu recunoașterea sinceră a durerii provocate și cu mărturisirea adevărului, indiferent care a fost ofensa și cine a provocat-o.

Când cauza rupturii a fost un adulter, vindecarea poate începe când cel care a trădat mărturisește. Ca parte a procesului vindecării, mărturisirea trebuie însoțită de o sinceritate totală din partea celui vinovat. Nu poate rămâne nimic ascuns; altfel, când se va descoperi (și cu siguranță va fi descoperit), încrederea care fusese recâștigată va fi distrusă și, când este înșelată a doua oară se ajunge la vindecare cu mult mai greu decât prima dată.

Reconstruirea încrederii cere timp și răbdare. Cu cât ofensa este mai serioasă, cu atât va fi nevoie de mai mult timp. Acceptă că uneori vei simți că faci doi pași înainte și trei înapoi. Într-o zi ți se va părea că există speranță pentru mâine, iar a doua zi simți că-ți vine să fugi și să lași totul. Totuși mulți oameni au reușit să-și refacă relațiile distruse și să-și clădească o relație de căsătorie mai profundă, mai apropiată și mai satisfăcătoare decât înainte.

Ce căi de vindecare a unei căsnicii pot exista în cazul altor tipuri de pierdere a încrederii? În același timp, cum poate fi o relație în care, chiar dacă există iertare, nu mai poate exista încredere?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO