[marți, 13 aprilie] Legământul cu Noe

 

 

„Dar cu tine fac un legământ: să intri în corabie, tu și fiii tăi, nevastă-ta și nevestele fiilor tăi împreună cu tine” (Geneza 6:18).

 

În acest singur verset avem elementele de bază ale legământului biblic pe care Dumnezeu îl face cu neamul omenesc: Dumnezeu și omenirea intră într-un acord. Foarte simplu.

 

Și totuși, există mai multe elemente decât cele care apar la prima vedere. Pentru început, există elementul ascultării din partea omului. Dumnezeu îi spune lui Noe că el și familia lui trebuie să intre în corabie. Ei au partea lor de făcut și, dacă nu o fac, legământul este rupt. Dacă legământul este rupt, ei sunt păgubașii principali, fiindcă, până la urmă, ei sunt și beneficiarii principali. În definitiv, dacă Noe I-ar fi spus „nu” lui Dumnezeu și nu ar fi vrut să respecte legământul sau dacă ar fi spus „da”, dar apoi s-ar fi răzgândit, care ar fi fost urmările pentru el și pentru familia lui?

 

4. Dumnezeu spune: Este „legământul Meu”. Ce înțelegem de aici despre natura legământului? Cât de diferit am fi conceput noi legământul, dacă Domnul l-ar fi numit „legământul vostru”?

 

Oricât de unică este această situație, vedem aici dinamica fundamentală Dumnezeu-om care se găsește în legământ. Prin instituirea „legământului Meu” cu Noe, Dumnezeu Își manifestă iarăși harul. El arată că este binevoitor să ia inițiativa pentru a salva ființele umane de la urmările păcatelor lor. Pe scurt, legământul acesta nu ar trebui văzut ca un fel de alianță a egalilor, în care fiecare „partener” este dependent de celălalt. Am putea spune că și Dumnezeu „beneficiază” de legământ, dar într-un sens radical diferit de cel în care beneficiază oamenii. El beneficiază prin faptul că aceia pe care îi iubește vor primi viața veșnică – ceea ce nu este o bucurie neînsemnată pentru Domnul (Isaia 53:11).

 

Încearcă să te gândești la această analogie: un om a căzut peste bordul unei ambarcațiuni, în mijlocul furtunii. Cineva de pe punte spune că îi va arunca un colac de salvare pentru a-l trage înapoi în ambarcațiune. Totuși, cel din apă trebuie să fie de acord să facă partea lui din cadrul „înțelegerii”, adică să prindă și să se țină de ceea ce i-a fost oferit. În multe privințe, așa este și cu legământul dintre Dumnezeu și om.

 

Cum te ajută analogia de mai sus să înțelegi conceptul de har care există în cadrul legământului? Cum te ajută să înțelegi pe ce trebuie să se bazeze relația ta cu Dumnezeu chiar și acum?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO