[luni, 24 august] O schimbare de atitudine

Adesea, atitudinea noastră determină influența pe care o avem asupra celorlalți. O atitudine dură, de critică și neprietenoasă îi va îndepărta pe oameni de noi și, chiar dacă putem da mărturie, oricât de pline de adevăr ar fi cuvintele, este puțin probabil să fie primite.

 

Prin contrast, o atitudine pozitivă și încrederea în ei îi atrage spre noi și creează o legătură de prietenie. Isus a enunțat foarte frumos acest adevăr: „Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu” (Ioan 15:15). Prietenii se acceptă unii pe alții în ciuda slăbiciunilor și a greșelilor lor, și își împărtășesc deschis bucuriile și tristețile.

 

3. Pasajele de mai jos descriu două femei în circumstanțe foarte diferite. Isus pare să fie dur cu una și blând cu cealaltă. Ce indicii găsești în text că Isus a ajuns la fiecare dintre ele cu harul Său salvator, câștigându-le încrederea?

 

Matei 15:21-28 

„21 Isus, după ce a plecat de acolo, S-a dus în părţile Tirului şi ale Sidonului. 22 Şi iată că o femeie canaaneancă a venit din ţinuturile acelea şi a început să strige către El: „Ai milă de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiică-mea este muncită rău de un drac.” 23 El nu i-a răspuns niciun cuvânt. Şi ucenicii Lui s-au apropiat şi L-au rugat stăruitor: „Dă-i drumul, căci strigă după noi”. 24 Drept răspuns, El a zis: „Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel”. 25 Dar ea a venit şi I s-a închinat, zicând: „Doamne, ajută-mi!” 26 Drept răspuns, El i-a zis: „Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei!” 27 „Da, Doamne”, a zis ea, „dar şi căţeii mănâncă firimiturile care cad de la masa stăpânilor lor”. 28 Atunci, Isus i-a zis: „O, femeie, mare este credinţa Ta! Facă-ţi-se cum voieşti.”Şi fiica ei s-a tămăduit chiar în ceasul acela”.

 

Marcu 14:6-9

„6 Dar Isus le-a zis: „Lăsaţi-o în pace. De ce-i faceţi supărare? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine, 7 căci pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi şi le puteţi face bine oricând voiţi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna. 8 Ea a făcut ce a putut; Mi-a uns trupul mai dinainte pentru îngropare. 9 Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va istorisi şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei””.

 

În Matei 15 este vorba despre o canaanită. Inițial, Isus îi refuză intenționat cererea pentru ca, pe măsură ce ea insistă, credința ei să crească. În cele din urmă îi împlinește dorința și apoi face o afirmație uimitoare, pe care niciun conducător religios din timpurile acelea nu ar fi făcut-o niciodată despre una ca ea. „O, femeie, mare este credința ta!” (Matei 15:28). El îi face unul dintre cele mai mari complimente pe care le-ar putea face vreodată un învățător religios. Îți poți imagina cât s-a bucurat în inima ei și cât de mult a fost schimbată viața ei?

 

Femeia care I-a uns picioarele lui Isus cu un parfum costisitor era evreică, dar o femeie cu o reputație rea, a cărei viață era un eșec lamentabil și care păcătuise deseori, dar fusese iertată, transformată și reînnoită. Când ceilalți o critică, Isus o laudă și îi aprobă fapta. El declară: „… Oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va istorisi și ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei” (Marcu 14:9).

 

Din cele două relatări de mai sus, care sunt elementele esențiale pentru o atitudine pozitivă? De ce schimbare de atitudine ai nevoie, nu doar pentru a da mărturie, ci pentru viață, în general?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO