Cincizecimea

 32. Dumnezeu a înviat pe acest Isus, şi noi toţi suntem martori ai Lui. 33. Şi acum, odată ce S-a înălţat prin dreapta lui Dumnezeu şi a primit de la Tatăl făgăduinţa Duhului Sfânt, a turnat ce vedeţi şi auziţi. Faptele apostolilor 2:32,33

Cincizecimea era la evrei Sărbătoarea Săptămânilor (Exodul 34:22), sau Ziua Celor Dintâi Roade (Numeri 28:26), şi şi-a luat denumirea aceasta fiindcă era celebrată la cincizeci de zile după a doua zi de Paşte, când era adus ca ofrandă snopul de orz. Cincizecimea era o ocazie de bucurie şi de recunoştinţă, când poporul aducea înaintea Domnului „cele dintâi roade din secerişul grâului” (Exodul 34:22).

Ocazia aceea a rămas simbolică pentru revărsarea Duhului Sfânt în măsură mai bogată ca niciodată, pentru că, într-o singură zi, s-au botezat trei mii de persoane, considerate „un prim rod” spiritual al bisericii. Având loc după înălţarea lui Isus la cer, revărsarea Duhului a fost un eveniment supranatural brusc care i-a transformat pe apostoli din nişte galileeni simpli şi anonimi în nişte bărbaţi cu putere de convingere şi curaj, capabili să schimbe lumea.

Cincizecimea a mai fost numită şi ziua de naştere a bisericii, pentru că atunci urmaşii lui Hristos, evrei şi neamuri, au primit identitatea de nouă comunitate a lui Dumnezeu pe pământ.

14 iulie – Ziua Misiunii Mondiale (colectă)

BIBLIA ȘI CARTEA ISTORIA MÂNTUIRII – STUDIU LA RÂND

Biblia: 2 Corinteni 6–12

  1. Ce fel de „arme” oferă neprihănirea?
  2. Prin ce anume i-a întristat Pavel pe corinteni, fără să-i pară rău?
  3. Ce anume spune Pavel că i-a dat Dumnezeu, pentru zidirea corintenilor?
  4. Ce spune Pavel că sunt datori să facă părinții pentru copiii lor?

Istoria mântuirii, cap. 20

  1. Ce fel de spirit au arătat israeliții în urma raportului iscoadelor?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO