Pune-ți sabia înapoi în teacă

Isus a zis lui Petru: „Bagă-ţi sabia în teacă. Nu voi bea paharul pe care Mi l-a dat Tatăl să-l beau?” (Ioan 18:11)

Ascultă ediția audio aici.

La numai câteva luni de la declanșarea Războiului Civil din Spania, un tânăr de 19 ani, numit José Maria Gironella*, a fost nevoit să fugă în Franța din cauză că, în Girona, orașul natal, viața îi era amenințată. Tatăl său l-a însoțit până la graniță și, la puțin timp după aceea, jandarmii francezi l-au oprit și l-au percheziționat. În buzunarul de la pantaloni era o hârtie pe care tânărul nu o văzuse. Tatăl său îi lăsase un mesaj de adio. Gironella a citit emoționat: „Să nu ucizi pe nimeni, fiule. Tatăl tău, Joaquin.”

Nu i-a spus, așa cum ar fi făcut oricare tată la despărțirea de fiul său în vreme de război: „Apără-ți viața, fiule, ai grijă să nu fii ucis.” Dimpotrivă, i-a cerut: „Să nu ucizi”, pentru că, deși și-ar fi dorit ca fiul său să se poată întoarce sănătos și în siguranță, voia ca lucrul acesta să se întâmple fără ca tânărul să-și mânjească mâinile de sânge, chiar și pentru a se apăra. În mod curios, tatăl scriitorului relua ceea ce îi spusese Isus lui Petru în Ghetsimani: „Bagă-ţi sabia în teacă.”

Creștinii trebuie să fie mesageri ai păcii, acea pace care transformă viața, care este personală și care poate fi inspirată și altora. Pentru Hristos, cel mai bun susţinător al nonviolenței, nicio circumstanță periculoasă, de autoapărare sau de supraviețuire, nu justifică uciderea unui semen, chiar dacă este vorba despre un dușman. Nu există invadare care să poată fi justificată și nici război sfânt în numele lui Dumnezeu; nu există iure belli, dreptul la război pe care îl apăra călugărul dominican Francisco de Vitoria în 1532. Războaielor de cucerire, campaniilor militare ale regelui David, „om sângeros”, masacrelor cruciaților asupra popoarelor necredincioase de musulmani, Inchiziției și autodafeurilor cruzimii, războaielor religioase, îngrozitorului Holocaust al evreilor, autorilor genocidului ruandez, în majoritatea lor creștini, sau celor vinovați de epurarea etnică din Bosnia Herțegovina, tuturor persoanelor violente, ca Petru în noaptea când a fost arestat, Învățătorul Isus le poruncește: „Bagă-ţi sabia în teacă.”

Și, ca gest de iubire și de compasiune, așa cum a făcut pentru Malhu, va scoate victimele violenței din mâinile lor și le va vindeca.

* José Maria Gironella (1917–2003) este unul dintre cei mai citiți autori spanioli. În romanele sale descrie haosul care a urmat Războiului Civil din Spania. Dintre lucrările sale, putem cita: Los cipreses creen en Dios [Chiparoșii cred în Dumnezeu], Un millón de muertos [Un milion de morți], Ha estallado la paz [A izbucnit pacea], Los hombres lloran solos [Bărbații plâng singuri], care alcătuiesc o tetralogie.


Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO