Şi Caiafa era cel ce dăduse iudeilor sfatul acesta: „Este de folos să moară un singur om pentru norod.” (Ioan 18:14)

Întrucât slujea ca mare-preot, Caiafa chiar a profeţit când a rostit aceste cuvinte, dar niciodată nu a înţeles pe deplin semnificaţia lor. Moartea Mielului lui Dumnezeu avea să aducă foloase, dar nu numai evreilor, ci urma să facă posibilă răscumpărarea întregii omeniri din sclavia păcatului şi a morţii.

La vremea aceea, orice execuţie trebuia aprobată de romani. Ca intermediar între autorităţile romane şi evrei, Caiafa a fost probabil cel care i-a prezentat cazul lui Pilat. Când acesta a încercat să-L elibereze pe Mântuitorul, Caiafa s-a aflat se pare printre preoţii de seamă care au strigat: „Răstigneşte-L, Răstigneşte-L!” (Ioan 19:4:6). Probabil tot Caiafa a aţâţat mulţimile să ceară eliberarea unui criminal în locul Domnului Isus. El s-a aflat şi printre autorităţile de seamă care au spus cu ipocrizie: „Noi n-avem alt împărat decât pe cezarul!” (Ioan 19:15). Caiafa, marele-preot, este cel care şi-a sfâşiat hainele când Domnul Hristos Şi-a dezvăluit identitatea divină ca Fiul Celui Preaînalt şi tot el este cel care a mituit soldaţii cu feţele transfigurate de spaimă să susţină o minciună.

„Lepădând dovada dumnezeirii lui Isus, preoţii şi conducătorii aceştia se închiseseră singuri într-un întuneric de nepătruns. Ei ajunseseră cu totul sub influenţa lui Satana, care urma să-i împingă cu grabă dincolo de pragul ruinei veşnice. Dar înşelăciunea era de aşa natură, încât erau mulţumiţi de ei înşişi. Se socoteau nişte patrioţi care căutau salvarea naţiunii.” (Hristos, Lumina lumii, p. 541)

Profetul Isaia spune: „Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele, rău, care spun că întunericul este lumină, şi lumina, întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă, şi dulceaţa în loc de amărăciune! Vai de cei ce se socotesc înţelepţi şi se cred pricepuţi!” (Isaia 5:20,21).

Cu cât autoritatea pe care o ai este mai mare, cu atât mai mare este şi responsabilitatea pentru talanţii încredinţaţi.

Gabriel Manafu, misionar, Conferința Oltenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO