Atunci, Irod a chemat în ascuns pe magi şi a aflat întocmai de la ei vremea în care se arătase steaua. Apoi i-a trimis la Betleem şi le-a zis: „Duceţi-vă de cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc: şi când Îl veţi găsi, daţi-mi şi mie de ştire, ca să vin şi eu să mă închin Lui.” (Matei 2:7-8)

Irod, domnitor de neam edomit, a fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Iudeei. A fost supus Romei şi a domnit în timpul naşterii lui Isus. El este autorul celui de-al doilea Templu al Ierusalimului, numit şi Templul lui Irod, construit pe locul templului ridicat de Ezra şi Neemia, care la rândul lui a fost construit pe locul templului făcut de Solomon.

Numele său este legat de invidia apărută „după ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea” (Matei 2:1), ca nou Împărat al iudeilor. Conform textului biblic, nu ştia multe despre Isus. Apariţia magilor a declanşat cercetarea şi crima împotriva pruncilor de parte bărbătească din zona Ierusalimului.

„Irod bănuia că preoţii complotează cu străinii, pentru a declanşa o revoltă populară, ca să-l dea jos de pe tron. Cu toate acestea, el îşi ascunse neîncrederea, hotărât fiind să le zădărnicească planurile prin iscusinţa lui mai rafinată. Convocând adunarea preoţilor de seamă şi a cărturarilor, îi întrebă în legătură cu învăţătura din cărţile lor sfinte cu privire la locul naşterii lui Mesia.” (Hristos, Lumina lumii, p. 62)

Drumul plin de sânge al lui Irod, pentru a ajunge pe tron, este un argument al geloziei şi fricii acestuia faţă de oricine care i-ar putea lua locul. Iscusinţa, şiretenia şi dibăcia nu l-au salvat de teribilele consecinţe ale păcatului său.

Fiecare om este chemat să poarte anumite răspunderi, începând de la cele personale, la societate şi biserică. Dincolo de anumite imagini sau privilegii, acestea comportă răspunderi cu consecinţe, nu de puţine ori cu consecinţe veşnice. Îndeplinirea şi calitatea acestora ne aparţin în întregime. Isus este gata şi astăzi să ne însoţească pe fiecare. Aşteaptă doar o chemare. Alege-L!

Isuse, Te chemăm cu noi pe drumul vieţii noastre azi, ca să ne ajuţi să ne îndeplinim corect fiecare dintre răspunderile încredinţate!

Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO