Inima unui rege este în mâna Domnului ca un curs de apă, pe care îl îndreaptă încotro vrea. (Proverbele 21:1)

Achiș a fost un domnitor al Gatului filistean, acum trei mii de ani. Deși filistenii erau ostili evreilor, Achișa oferit azil politic lui David, cel care îl ucisese pe Goliat din Gat. Domnitorul ar fi putut să-i trimită lui Saul capul lui David în schimbul păcii, dar nu a făcut-o. Probabil avea motive politice şi personale superioare.

În scurt timp, Achiș l-a expulzat pe David, care de frică începuse să facă pe nebunul, așa cum făcuseră cândva şi Avraam și Isaac, de teama regilor filisteni. Înțelegând că Saul este mai de temut, David s-a întors mai târziu sub protecția lui Achiș, împreună cu familia sa. Filisteanul i-a dăruit o cetate. Până și sclavii fugari ai lui Șimei vor găsi refugiu la un Achișdin Gat.

Dincolo de bunăvoința lui, descoperim la Achișo admiraţie specială pentru David și pentru Dumnezeul lui. Pe David îl socoteşte un „sol al lui Dumnezeu”, ba încă Achișfolosește jurământul israelit ay Yahwé („Pe viața lui Yahwé!”), pe care, în afară de evrei, l-a mai folosit doar văduva din Sarepta.

Poate motivațiile lui Achiș nu erau cu totul altruiste. Nici purtarea lui David nu fusese a unui sfânt. Cât o fi înțeles Achiș despre Dumnezeu din acel conflict israelit intern? Totuși, să fie oare o coincidență faptul că David, mai târziu, va avea drept gărzi speciale niște filisteni, numiți cheretiți, peletiți și gatiți, care i s-au dovedit a fi mai fideli în timp de criză decât propriul său popor (2 Samuel 15:18-22)?

Ca și Achiș, poate că nu L-ai putut cunoaște mai bine pe Dumnezeu din cauza reprezentanților Lui greșiți. Poate că astăzi ai planuri doar pentru a ta împărăție. Dar dacă vei face un gest frumos în favoarea altuia, lăsându-ți inima în mâna Domnului, fapta sau vorba ta va fi scrisă în ceruri.

„Domnul vede și înțelege și te va folosi, în ciuda slăbiciunii tale, dacă Îi oferi talentul ca un dar consacrat în slujirea Lui.” (Mărturii pentru biserică, vol. 8, p. 34)

Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO