Mai-marele pitarilor, văzând că Iosif dăduse o tălmăcire îmbucurătoare, a zis: „Iată, şi în visul meu se făcea că port trei coşuri cu pâine albă pe capul meu. În coşul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru Faraon – prăjituri coapte în cuptor – şi păsările mâncau din coşul care era deasupra de tot, pe capul meu.” (Geneza 40:16,17)

Când eram copil, fiind cel mai mare dintre fraţi, eram adesea trimis cu făină la o brutărie particulară din oraş, pentru a fi făcută pâine. Îl reţin şi acum pe brutar, un om înalt, cu mustaţă, cu pălărie, halat şi pantaloni albi, care primea făina şi elibera un bon pentru preluarea pâinii. Fiind conducătorul uneia dintre puținele brutării, era un om respectat. Lucrarea lui presupunea o răspundere privind hrana sănătoasă a clienţilor săi.

În vechime, atât brutarii, cât şi cei care puneau paharul în mâna împăratului răspundeau de viaţa lui. Exista pericolul otrăvirii. În cele mai multe situaţii, aceştia erau obligaţi să guste din cele aduse chiar acolo, înaintea împăratului. Experienţa pitarului faraonului din vremea lui Iosif este una tristă. Tălmăcirea lui Iosif s-a împlinit întocmai. Nu ştim vina pentru care a fost decapitat.

Referitor la vremea dinaintea revenirii Sale, Isus vorbeşte într-o pildă despre un „rob credincios şi înţelept, pe care l-a pus stăpânul său peste ceata slugilor sale, ca să le dea hrana la vremea hotărâtă” (Matei 24:45). Prin prisma acestui text, alături de avertizările lui Ezechiel (cap. 34) şi ale lui Petru (1 Petru 5:2-4), responsabilitatea noastră este dublă: hrana spirituală sănătoasă şi distribuită la timpul potrivit. Dacă ne gândim că aceasta îi implică pe păstorii spirituali, nu greşim, dar, în realitate, fiecare om este un păstor în sfera lui de activitate. Cuvintele noastre, comportamentul şi viaţa noastră sunt mesaje spirituale pentru cei din jur. Aceasta înseamnă responsabilitate privind influenţa pe care o avem, care poate fi una de „viaţă spre viaţă” sau „de moarte spre moarte” (2 Corinteni 2:16).

Avem înainte o zi în care putem avea o influenţă bună asupra celor din jur.

Doamne, dă-ne putere ca şi azi să oferim pâinea vieţii tuturor celor care Te caută şi flămânzesc după adevărul Tău!

Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO