Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta…
căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci
 vei izbândi în toate lucrările tale.

(Iosua 1:8)

Îi admir pe cei care au succes în viaţă. Dar ce înseamnă să ai „succes”? Nu putem folosi acest cuvânt, în sensul lui spiritual, în dreptul unui sportiv care are o bună evoluţie la trapez, în dreptul unui pilot auto abil sau în dreptul unui mare creator de modă. Nu vom aplica acest cuvânt în dreptul oamenilor cu idealuri mărunte. Pentru a înţelege ce este succesul, în sensul pe care i-l dă Scriptura, trebuie să mergem în spatele scenei şi să intrăm în tainiţele sufletului. Este posibil ca acolo să nu găsim decât eşec pe toată linia.

Oamenii nu asociază de regulă succesul cu Domnul Isus Hristos. Mântuitorul nu a atins decât puţine dintre obiectivele care stârnesc de obicei admiraţia lor. El a fost dispreţuit şi lepădat. În El nu era nicio frumuseţe care să atragă privirile. În pofida acestor lucruri, niciun alt om nu a influenţat destinul omenirii într-un mod atât de decisiv. Toate tablourile pictate de artişti de-a lungul vremii nu reuşesc să surprindă decât în mică măsură măreţia Sa. În El s-au adunat toate calităţile pe care Dumnezeu Şi-a dorit să le sădească în om: puritatea, dragostea, bunătatea, dreptatea, curajul, înţelepciunea, smerenia şi generozitatea.

Ce înseamnă pentru creştin o viaţă de succes? Este o viaţă care poartă aprobarea lui Dumnezeu, o viaţă care trece pragul veşniciei, o viaţă în care frumuseţea caracterului se ridică deasupra degradării fizice şi a trecerii timpului. Succesul este triumful în domeniul moral şi spiritual.

În prezenţa unui creştin capabil să ofere şi să primească iubire ne simţim bine, ca atunci când ne aflăm în preajma unei grădini cu trandafiri parfumaţi, a unui câmp plin cu fân proaspăt cosit sau a unei păduri de pini, care ne înviorează cu mireasma lor deosebită. Influenţa şi căldura sufletească a creştinului sunt inconfundabile. El este o epistolă a lui Hristos, cum îi numeşte apostolul Pavel pe credincioşii din Corint.

Omul care-şi deschide larg viaţa şi Îl primeşte pe Hristos nu are cum să fie un ratat. El nu este distrus când îşi pierde banii, poziţia, statutul sau sănătatea. Apariţia părului grizonat şi a ridurilor nu îl schimbă. Omul care umblă cu Hristos nu poate fi înfrânt şi nici ţinut captiv.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO