Găsind vindecare prin iertare – partea 2

Astfel dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. – Coloseni 3:12,13

Când mi-am amintit de experienţa lui Corrie ten Boom, inima mea era rănită. Tocmai mă mutasem din Brazilia în Statele Unite şi simţeam din plin durerea nedreptăţii şi a respingerii din partea celor în care aveam încredere şi pe care îi iubeam. Pentru a mă încuraja, sunt sigură că Dumnezeu este Cel care mi-a amintit de experienţa lui Corrie (aşa cum a fost păstrată în propriile ei scrieri, dar şi în filmul The Hiding Place, pe care l-am văzut la paisprezece ani).

Ca adultă, acum treceam şi eu prin propria mea durere, care putea fi comparată cu a lui Corrie. Dar dintr-odată durerea mea părea mai nesemnificativă.

Atunci mi-am pus întrebarea: Cum aş putea eu să nu îi iert pe ceilalţi când Dumnezeu continuă să îmi ofere iertare din nou şi din nou?

Mai târziu am început să studiez implicaţiile personale ale iertării. Am continuat să studiez despre iertare împreună cu membrii bisericii din care fac parte, cu cei care au fost abuzaţi în copilărie.

Printre altele, am descoperit că cei care îi iartă mai uşor pe ceilalţi au o sănătate mentală mai bună decât cei care nu fac acest lucru. Corrie ten Boom mai spunea, din propria ei experienţă cu alte victime ale brutalităţii naziste, că cei care reuşeau să îi ierte pe ceilalţi erau mai capabili să îşi refacă viaţa.

De-a lungul anilor am descoperit că iertarea este un proces. Poate va fi nevoie de timp ca să ierţi pe cineva care ţi-a produs o durere profundă şi o traumă. Am mai descoperit că iertarea nu înseamnă întotdeauna împăcare şi nu este imperios necesar ca întotdeauna cealaltă persoană să îşi ceară iertare pentru fapta făcută. Mai mult, am descoperit – în special din experienţă personală — că iertarea cere efort şi nu putem face acest efort singuri. Dumnezeu, doar Dumnezeu, ne poate ajuta să iertăm cu adevărat.

Eu am ales să îl las pe Dumnezeu să îmi vindece durerea prin iertare. Tu ce vei alege?


Katia Garcia Reinert

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO