Judecatorii 8

1. Barbatii lui Efraim au zis lui Ghedeon: „Ce inseamna felul acesta de purtare fata de noi? Pentru ce nu ne-ai chemat, cand ai plecat sa te lupti impotriva lui Madian?” Si au avut o mare cearta cu el.
2. Ghedeon le-a raspuns: „Ce-am facut eu pe langa voi? Oare nu face mai mult culesul ciorchinilor ramasi in via lui Efraim decat culesul intregii vii a lui Abiezer?
3. In mainile voastre a dat Dumnezeu pe capeteniile lui Madian: Oreb si Zeeb. Ce-am putut face eu deci pe langa voi?” Dupa ce le-a vorbit astfel, li s-a potolit mania.
4. Ghedeon a ajuns la Iordan si l-a trecut, el si cei trei sute de oameni care erau cu el, obositi, dar urmarind mereu pe vrajmas.
5. El a zis celor din Sucot: „Dati, va rog, cateva paini poporului care ma insoteste, caci sunt obositi si sunt in urmarirea lui Zebah si Talmuna, imparatii Madianului.”
6. Capeteniile din Sucot au raspuns: „Este oare mana lui Zebah si Talmuna in stapanirea ta, ca sa dam paine ostirii tale?”
7. Si Ghedeon a zis: „Ei bine! Dupa ce Domnul va da in mainile noastre pe Zebah si pe Talmuna, va voi scarpina carnea cu spini din pustiu si cu maracini.”
8. De acolo s-a suit la Penuel si a facut celor din Penuel aceeasi rugaminte. Ei i-au raspuns cum ii raspunsesera cei din Sucot.
9. Si a zis si celor din Penuel: „Cand ma voi intoarce in pace, voi darama turnul acesta.”
10. Zebah si Talmuna erau la Carcor impreuna cu ostirea lor de aproape cincisprezece mii de oameni; toti cei ce mai ramasesera din toata ostirea fiilor rasaritului: o suta douazeci de mii de oameni care scoteau sabia fusesera ucisi.
11. Ghedeon s-a suit pe drumul celor ce locuiesc in corturi, la rasarit de Nobah si de Iogbeha, si a batut ostirea care se credea la adapost.
12. Zebah si Talmuna au luat fuga; Ghedeon i-a urmarit, a prins pe cei doi imparati ai Madianului, Zebah si Talmuna, si a pus pe fuga toata ostirea.
13. Ghedeon, fiul lui Ioas, s-a intors de la lupta prin suisul Heres.
14. A prins dintre cei din Sucot un tanar pe care l-a intrebat, si care i-a dat in scris numele capeteniilor si batranilor din Sucot; erau saptezeci si sapte de barbati.
15. Apoi a venit la cei din Sucot si a zis: „Iata pe Zebah si Talmuna pentru care m-ati batjocorit, zicand: „Oare mana lui Zebah si Talmuna este in stapanirea ta, ca sa dam paine oamenilor tai obositi?”
16. Si a luat pe batranii cetatii si a pedepsit pe oamenii din Sucot cu spini din pustiu si cu maracini.
17. A daramat si turnul din Penuel si a ucis pe oamenii cetatii.
18. El a zis lui Zebah si lui Talmuna: „Cum erau oamenii pe care i-ati ucis la Tabor?” Ei au raspuns: „Erau ca tine, fiecare avea infatisarea unui fiu de imparat.”
19. El a zis: „Erau fratii mei, fiii mamei mele. Viu este Domnul ca, daca i-ati fi lasat cu viata, nu v-as ucide.”
20. Si a zis lui Ieter, intaiul lui nascut: „Scoala-te si ucide-i!” Dar tanarul nu si-a scos sabia, pentru ca-i era teama, caci era inca un copil.
21. Zebah si Talmuna au zis: „Scoala-te tu insuti si ucide-ne. Caci cum e omul, asa e si puterea lui.” Si Ghedeon s-a sculat si a ucis pe Zebah si Talmuna. A luat apoi lunisoarele de la gatul camilelor lor.
22. Barbatii lui Israel au zis lui Ghedeon: „Domneste peste noi, tu si fiul tau, si fiul fiului tau, caci ne-ai izbavit din mana lui Madian.”
23. Ghedeon le-a zis: „Eu nu voi domni peste voi, nici fiii mei nu vor domni peste voi, ci Domnul va domni peste voi.”
24. Ghedeon le-a zis: „Am sa va fac o rugaminte: dati-mi fiecare verigile de nas pe care le-ati luat ca prada.” – Vrajmasii aveau verigi de aur, caci erau ismaeliti. –
25. Ei au zis: „Ti le vom da cu placere.” Si au intins o manta, pe care a aruncat fiecare verigile pe care le pradase.
26. Greutatea verigilor de aur, pe care le-a cerut Ghedeon, a fost de o mie sapte sute de sicli de aur, afara de lunisoare, de cerceii de aur si hainele de purpura, pe care le purtau imparatii Madianului, si afara de lantisoarele de la gatul camilelor lor.
27. Ghedeon a facut din ele un efod si l-a pus in cetatea lui, la Ofra, unde a ajuns o pricina de curvie pentru tot Israelul; si a fost o cursa pentru Ghedeon si pentru casa lui.
28. Madianul a fost smerit inaintea copiilor lui Israel si n-a mai ridicat capul. Si tara a avut odihna patruzeci de ani, in timpul vietii lui Ghedeon.
29. Ierubaal, fiul lui Ioas, s-a intors si a locuit in casa lui.
30. Ghedeon a avut saptezeci de fii, iesiti din el, caci a avut mai multe neveste.
31. Tiitoarea lui, care era la Sihem, i-a nascut de asemenea un fiu, caruia i-au pus numele Abimelec.
32. Ghedeon, fiul lui Ioas, a murit dupa o batranete fericita; si a fost ingropat in mormantul tatalui sau, Ioas, la Ofra, care era a familiei lui Abiezer.
33. Dupa moartea lui Ghedeon, copiii lui Israel au inceput iarasi sa curveasca cu Baalii si au luat pe Baal-Berit ca dumnezeu al lor.
34. Copiii lui Israel nu si-au adus aminte de Domnul Dumnezeul lor care-i izbavise din mana tuturor vrajmasilor care-i inconjurau.
35. Si n-au tinut la casa lui Ierubaal, a lui Ghedeon, dupa tot binele pe care-l facuse el lui Israel.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO